Testul Babeș-Papanicolaou poate identifica infecții sau celule cervicale anormale. Care se pot transforma în celule canceroase atunci când nu sunt tratate. Depistat din vreme, tratamentul poate preveni dezvoltarea cancerului de col uterin.

Atunci când este făcut în mod regulat, testul Babeș–Papanicolaou este cea mai bună metodă pentru a preveni cancerul de col uterin. Testul a condus la o scădere importantă a numărului de cazuri de cancer de col și decese ca urmare a acestei afecțiuni.

Cum te pregătești pentru testul Babeș-Papanicolaou

Ca să nu afectezi în niciun fel acuratețea rezultatelor, trebuie să urmezi câțiva pași. Este recomandat ca, înainte cu 2 zile de efectuarea testului, să eviți spălăturile vaginale, tampoanele interne, folosirea unor creme vaginale, supozitoare sau medicamente, activitatea sexuală. Nu te vei prezenta pentru recoltare în perioada ciclului menstrual. Perioada optimă pentru a face testul este între a 10-a și a 20-a zi după prima zi a ultimei menstruații.

Iată ce spune despre cât de important este să faci testul Babeș-Papanicolaou Dr. Silviu Iștoc, medic primar Obstetrică-Ginecologie,  www.dristoc.ro,

Sursa foto: 123rf.com