Testele genetice sunt ”arme” de temut împotriva cancerului

Oamenii de știință de la Colegiul Universitar din Londra tocmai au anunțat că au descoperit “calcaiul lui Ahile” al temutei maladii. Este vorba despre markeri la nivelul tumorilor, mai ușor de identificat și de atacat decât celulele canceroase în sine. Cercetătorii sunt convinşi că prin analizarea ADN-ului pacienţilor, vor putea să dezvolte ”tratamente pe comandă”. Nu sunt primii care se concentrează pe tratamentele personalizate. De ceva vreme miza pentru oamenii de știință este să identifice mecanismul prin care o anumită tumoră progresează. După ce au făcut asta, în 90% dintre cazuri, îi pot opri avansarea printr-o terapie țintită. Doctorii, inclusiv cei din România, au deja la dispoziție zeci de teste genetice pentru a afla, înainte de inițierea tratamentului, care este mutația genetică ce stă la baza tumorii, în cât timp și cum va răspunde pacientul la terapie și ce medicament i se potrivește.

„La ora actuală se pot face testări genetice pentru aproape 60 de gene implicate în procesele canceroase și există deja terapii țintite pentru cancerul de colon, cancerul de sân, melanom, cancer bronho-pulmonar, o parte dintre leucemiile acute și cronice etc. Eficiența unui tratament antitumoral nu depinde atât de mult de aspectul histopatologic sau de localizarea anatomică a tumorii, cât de mutația genetică descoperită la nivel celular”, subliniază doctorul Mariela Militaru, specialist în investigații genetice la Genetic Center. În prezent, aproximativ 400 de noi terapii țintite sunt în faza de testare clinică la nivel global.

Tratamentul personalizat face minuni

„Tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit = medicină personalizată. Pornind de la această definiție în ultimii ani au fost înregistrate succese uimitoare. Pacienți cu același diagnostic clinic pot răspunde diferit aceluiași tratament. Pentru unii se poate dovedi eficace, pe când în cazul altora pot apărea efecte adverse sau nu se obține beneficiul clinic dorit. Acest fenomen apare, în multe cazuri, pentru că suntem diferiți genetic. Și fiecare trebuie să fim tratați în funcție de profilul nostru” – explică dr. Mariela Militaru. Tratamentele personalizate, și, implicit, testările genetice, devin parte importantă a strategiilor naționale de reducere a numărului bolnavilor de cancer în multe țări din Europa de Vest.Anual, 8 milioane de pacienți pierd lupta cu cancerul. Înseamnă o persoană la fiecare 4 secunde! În același timp, aproape 16 milioane de oameni primesc an de an nemilosul diagnostic. Rețeaua de laboratoare și cabinete Genetic Center a fost înființată în 2009 din dorința de a le da românilor acces la medicina personalizată și de a le pune la dispoziție testări genetice la cele mai înalte standarde. Pot apela la serviciile centrului cupluri cu eșecuri în obținerea unei sarcini, părinții unor nou-născuti cu anomalii congenitale, gravide care trebuie să efectueze analize pentru eliminarea riscului de malformații, familii cu un istoric de boală genetică, adulți și copii cu diverse forme de cancer care vor un tratament țintit, pacienți care au suferit tromboze, infarct miocardic, accidente vasculare.

Sursa foto: Genetic Center