Exercitiile fizice efectuate în mod regulat au multe efecte benefice asupra organismului. Reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare sau întărirea musculaturii și a oaselor se numără printre acestea. Numai că sportul se face cu cap, dacă vrem să evităm neplăcerile. Iar câteva teste medicale sunt de ajutor.

De ce la medic înainte de sport?

Dacă nu ești într-o formă fizică optimă și te-ai dezobișnuit de efort intens, neapărat trebuie să ceri sfatul medicului înainte de a te apuca de treabă. Multe persoane încep astfel de programe din dorința de a slăbi. Și le însoțesc cu schimbarea dietei. Modificarea obiceiurilor alimentare, deși benefică pe termen lung, poate avea efecte nedorite pe termen scurt. O vizită la medic are potențialul de a preveni eventuale probleme cauzate de schimbarea dietei. Și de a informa pacientul în legatura cu regimul alimentar potrivit situatiei acestuia.

Desi majoritatea persoanelor, indiferent de forma lor fizica, pot incepe cu activitati fizice de intensitate moderata fara sa se ingrijoreze de efectul acestora asupra sanatatii, cele ce sufera de anumite afectiuni ar trebui sa faca mai intai o vizita la medic. Acestea sunt: probleme cardiace, diabet, boli ale rinichilor, artrita, hiperensiunea arterială.

Este foarte important un consult la medic daca ai simptome ce pot fi legate de boli grave la inima sau plamani:

-Dureri sau discomfort in zona pieptului, gatului, maxilarului sau bratelor in timpul activitatilor fizice

-Stari de ameteala sau lesin

-Dificultati la respirare, chiar si in momente de odihna

-Umflarea gleznelor, in special noaptea

-Batai rapide sau puternice ale inimii

Care teste medicale sunt obligatorii

Cei mai importanți pași de urmat și ce teste medicale trebuie făcute ne explică Florin Lixandru, antrenor personal la Studio Flixi, specializat în fitness medical.

1.Analiza plantară

Posibilele afecțiuni serioase pot fi agravate de creșterea nivelului de efort sau de schimbarea dietei. Dar sunt și afectiuni specifice ale membrelor inferioare, precum anomalii ale mersului. Analiza plantară computerizata foloseste o platforma speciala dotata cu senzori pentru a identifica anomaliile mersului. În functie de rezultate, medicul avand posibilitatea de a recomanda pacientului cel mai potrivit tratament pentru rezolvarea problemei.

Cea mai comuna metoda de remediere a anomaliilor mersului este construirea unor talonete speciale ce se monteaza in interiorul pantofului. Aceste au o forma unica, realizata in urma informatiilor primite de la analiza plantara, si inclina talpa piciorului intr-un unghi ce favorizeaza un mers si o postura corecte.

Posturometria

Postura corecta este de asemenea importanta pentru cei ce vor sa inceapa un program de exercitii fizice, reprezentand pozitia in care corpul pune cea mai mica presiune pe muschi si ligamente. O postura incorecta poate obosi prematur si poate duce la accidentari.

Posturometria masoara parametri statici si dinamici ai organismului, identificand o eventuala scolioza si evaluand tendinta pacientului de a supracompensa deformarea coloanei. Acest test are potentialul de a recalibra postura si de a reabilita intreaga structura osoasa a organismului, pregatindu-l pentru efort intens.

Teste de efort

Un alt mod de a verifica cat de apta e o persoana pentru a incepe un program de exercitii fizice este efectuarea unor evaluari de efort, numite si teste de fitness. Acestea sunt o serie de teste menite de evalueze atat starea de sanatate cat si forma sportiva a persoanei in cauza. Testele de efort sunt cel mai bun mod de a descoperi cel mai eficient si potrivit program de exercitii fizice, in functie de caracteristicile si limitarile participantului.

Pe langa evaluarea generala, cele mai populare astfel de teste masoara procentul de grasime, rezistenta cardio-vasculara, forta si flexibilitatea.

Sursa foto: Studio Flixi