Testarea pentru virusurile hepatitice este extrem de necesară. Majoritatea pacienţilor cu afecțiuni hepatice sunt depistaţi în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecţiuni. Deoarece mulţi pacienţi nu prezintă simptome, ajung la medic atunci când sunt în stadii avansate. Iar aproximativ 80% dintre pacienţii infectaţi cu hepatita C dezvoltă o boală cronică de ficat. Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai infecţios decât HIV şi de 10 ori mai mult decât cel al hepatitei C!

APAH-RO: “ Testarea pentru virusurile hepatitice ne poate împiedica să ajungem la ciroză sau cancer hepatic! ”

Testarea pentru virusurile hepatitice este gratuită

În cadrul „Săptămânii Românești a Testării”, campanie organizată în perioada 18-25 mai, APAH-RO va asigura, prin intermediul partenerilor săi, testarea persoanelor aflate în situații defavorizate din Brașov (sediul Fundației Bucuria Darului, 22 mai), Turda (cartier Poiana, județul Cluj, 25 mai), județul Giurgiu (comuna Stănești, 21 mai) și județul Suceava (localitatea Vicovul de Sus).

Hepatita B sau HVB este una dintre bolile transmisibile grave. În ciuda vaccinului existent pentru prevenție. La nivel golobal aproximativ 90% dintre persoanele infectate cu virusul care cauzează hepatita B nu sunt conştiente că trăiesc având o boală incurabilă. Și doar 10% dintre românii cu hepatita B sunt diagnosticaţi.

Hepatita C este o boală care „se ia”. Virusul se transmite în special prin expunerea la sânge infectat, prin practici medicale neigienice, instrumente medicale neigienizate, tatuaje, piercing-uri, chiar şi înţepătura pentru cercei fără igienizare sau folosirea în comun a aparatelor de ras. Virusul nu se poate transmite pe cale aeriană (strănut, tuse etc.), prin sărut, coabitare sau simplul contact interpersonal. Folosirea sau atingerea aceloraşi obiecte nu poate transmite virusul, în absenţa sângelui, ca de altfel nici înţepăturile insectelor.

Hepatitele ucid, deși se tratează

 

Anual, hepatitele B și C generează peste 120.000 de decese la nivel european, principalele cauze fiind ciroza hepatică și cancerul.  Pe plan global, hepatita B este responsabilă pentru 26% din decesele asociate cirozei. Și pentru 37% din decesele asociate cancerului hepatic. În același timp, hepatita C este cauza pentru 29% din decesele asociate cirozei. Și pentru 42% din decesele asociate cancerului hepatic.

În cadrul campaniei desfășurată de APAH-RO în România peste 1.000 de persoane care trăiesc în condiții socio-economice dificile sau se află în zone defavorizate, cu acces limitat la servicii medicale, vor fi testate cu teste clasice de sânge și teste rapide.

“Se estimează că aproximativ un milion și jumătate de români trăiește cu virusurile hepatitice B și C. Este obligatorie facilitarea testării. Pentru că o diagnosticare timpurie poate salva vieți prin prevenirea dezvoltării cirozei și a cancerului hepatic. Mulți nu se testează pentru că nu prezintă simptome. Sau își spun că riscul de a avea hepatită este mult prea mic.

Acestea nu pot fi argumente valide. Deoarece, în cazul hepatitelor, simptomele pot să nu se manifeste ani la rând! Pentru campania din acest an ne vom îndrepta către persoanele care prezintă un potențial ridicat de infectare. Și un grad redus de diagnosticare din diverse motive.”, a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

Riscurile de infectare sunt mari

”La testele de hepatită C, oferite de ARAS în anul 2017, o persoană vulnerabilă din trei a primit un rezultat pozitiv. Dar numai 696 de persoane din grupuri sau comunități dezavantajate au avut acces la aceste teste. Cei care au primit rezultat pozitiv nu au reușit să meargă mai departe, spre confirmare și tratament. Deoarece nu erau asigurați. De aceea susținem creșterea accesibilității testării pentru hepatite. Astfel încât diagnosticarea să fie posibilă și pentru persoanele care se află în situații de vulnerabilitate, persoane care nu au asigurări de sănătate și nici medic de familie”, a declarat Liana Velica, manager proiect ARAS.

Etapa testării reprezintă un prim pas dintr-un proces mai amplu. Testarea este cu adevărat eficientă doar în momentul în care pacientul este diagnosticat şi inclus în programul de tratament. APAH-RO consideră că anunțul Ministerului Sănătăţii privind programul naţional de screening şi decizia CNAS de introducere a markerilor virali pentru hepatită la medicii de familie reprezintă semne pozitive pentru pacienții cu hepatită. Asociația îndeamnă românii să ceară trimitere pentru aceste analize și își exprimă speranța că măsurile anunțate de autorități vor fi implementate cu succes în următoarea perioadă.

Acțiunile desfășurate în cadrul ”Săptămânii Europene a Testării Hepatite-HIV – proiect pilot”, sunt în acord cu obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor virale până în anul 2030. Mai multe informații despre fiecare acțiune de testare în parte vor fi afișate pe site-ul APAH-RO – www.hepato.ro

Sursa foto: 123rf.com