Zilele pandemiei COVID-19 pun o presiune deosebită pe noi toți. Teama de îmbolnăvire ne afectează într-o anumită măsură pe fiecare. Mulți dintre noi gestionăm acum cu dificultate provocările zilnice chiar dacă suntem sănătoși. Pentru pacienții cronici, aceste provocări sunt și mai intense. Și se suprapun peste cele zilnice, generate de situația lor medicală.

„Oare îmi voi putea continua tratamentul? Ce se întâmplă cu mine, dacă mă îmbolnăvesc și de COVID-19? Dacă nu pot lua legătura cu medicul meu? Cum o să fie după carantină? Sunt singur! Mi-e frică!” sunt doar câteva dintre întrebările și temerile firești în acest moment de izolare.

Cine beneficiază de terapie gratuită online

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), cu sprijinul Bristol Myers Squibb și Roche România oferă cadrul de a-și exprima aceste temeri. Și vor primi răspunsuri la întrebări. Începând de marți 12 mai, pacienții cu afecțiuni cronice neurodegenerative (scleroză multiplă), hematologice (hemofilie) sau oncologice (cancer) au la dispoziție consiliere psihologică gratuită în cadrul unor ședințe online de terapie de grup la care se pot înscrie AICI.

“În contextul pandemiei COVID-19, pacienții cronici au nevoie de și mai mult sprijin psihologic din partea unor specialiști. Pentru a face față anxietăților cu care se confruntă. Lansăm totodată și un apel către autorități să acorde sprijinul necesar tuturor categoriilor de pacienți cronici.”, spune Cezar Irimia, președintele APCR.

Cum se face

Sesiunile de consiliere psihologică și terapie gratuită se vor desfășura separat pentru fiecare dintre cele trei categorii de pacienți cronici. Vor avea loc o dată pe săptămână, timp de patru săptămâni.

Ședințele pentru pacienții cu scleroză multiplă vor fi conduse de Andreea Daniela Goliță, psihoterapeut sistemic de cuplu si familie:

”Dacă până acum au reușit să aibă un comportament adaptativ la boala lor prin tot felul de ancore emoționale și psihice, această perioadă îi scoate pe acești pacienți din predictibilitatea avută înainte de pandemie. De aceea, din punct de vedere psihologic, creearea unui spațiu, fie el și virtual, în care acești oameni să își poată ventila emoțiile dificile și să-și recadreze realitatea actuală, îi ajută în menținerea echilibrului sanătății fizice prin echilibrul psihic și emoțional.”

De pacienții cu hemofilie se va ocupa Ioana Lepădatu, psiholog și coach NLP- Programare Neurolingvistică

„Cred că apelând la ședințe de programarea neurolingvistică se va reuși învingerea fricilor. Gestionarea contextelor și preluarea unui control mai mare asupra emoțiilor și asupra gândurilor. Care blochează accesul la starea de bine și influențează starea de sănătate mentală și fizică.  Pentru că, așa cum spune Anthony Robbins în Dincolo de Gândirea Pozitivă “Singurul mod de a vindeca într-adevăr lumea este să ne vindecăm mai întâi pe noi înșine”.

Cosmina Grigore, patient coach, Asociatia Imunis, va lucra cu pacieții cu cancer:

„Când ești diagnosticat cu cancer, viața ta se schimbă. Ai nevoie să împărtășești tumultul emoțiilor care te încearcă. Ai nevoie de susținere. Pentru că vrei să fii și tu un supraviețuitor. Pentru mine este esențial ca pacienții cu cancer să primească acest sprijin. Și de fiecare dată când lucrez cu un astfel de pacient îmi amintesc de nevoile pe care le-am avut și eu la diagnosticare. Și caut să îi spun ce știu că are nevoie pentru a fi mai bine. Așa că sunt recunoscătoare de fiecare dată când am oportunitatea de a fi alături de pacienți.”

Sursa foto: Shutterstock