Scolioza este o afecțiune caracterizată de curbarea coloanei vertebrale, cu consecințe deosebit de grave. Terapia Vojta și terapia după principiile Schroth pot preveni complicațiile și chiar operația la copii.

Scolioza afectează viața socială

“Scolioza afectează postura, mersul, calitatea somnului, dar și procesul respirator, însă aceasta tinde să devină mai mult decât o problemă medicală. Din experiență, am constatat că scolioza afectează inclusiv imaginea și stima de sine. Copiii se simt jenați de postura pe care o au și de reacțiile celor din jur. Se simt inconfortabil pentru că trebuie să poarte corsetul la școală sau în grupul de prieteni. Ajung astfel să își limiteze relațiile sociale”, spune fizioterapeutul Bogdan Goga.

Din aceste motive, specialistul încurajează părinții ca, ”începând cu vârsta de 8 ani, să meargă cu cei mici la o ședință de evaluare posturală. Astfel, vor putea determina eventualele anomalii. Dacă este cazul, vor înceape un program personalizat de fizioterapie, ce cuprinde ședințe de terapie Vojta și terapie după principiile Schroth.

Terapia Vojta recreează modele ideale de mișcare

Bogdan Goga a mai explicat că, în cazul copiilor care suferă de scolioză, modelele de mișcare sunt alterate, motiv pentru care, acestea trebuie reînvățate. În lipsa unor terapii care să îi ajute pe pacienți în redobândirea biomecanicii corecte a corpului, există riscul ca afecțiunea să se agraveze.

“Terapia Vojta a fost concepută de profesorul căruia îi poartă numele, un renumit medic neurolog pediatru. El a observat că, prin activarea anumitor zone ale organismului, sunt obținute reacții reflexe. Prin terapia Vojta pot fi stimulate două modele de mișcare reflexă: târârea reflexă și rostogolirea reflexă. Acestea sunt considerate a fi modele de mișcare ideale, perfecte. Practic, prin terapia Vojta se transmite la nivel neurologic un model de mișcare corect, ideal, pe care copilul, prin practică, și-l va însuși, înlocuind vechile obiceiuri de mișcare”, a adăugat fizioterapeut Bogdan Goga.

Citește părerea unui fizioterapeut despre ghiozdanele care deformează coloana vertebrală

Terapia după principiile Schroth

Astfel, dacă prin terapia Vojta creierul recepționează un model superior de mișcare ce contribuie la simetrizarea și controlul eficient al mușchilor de la nivelul coloanei vertebrale, prin terapia după principiile Schroth, se utilizează exerciții de respirație tridimensională și postură, astfel încât să îi fie redată organismului poziția corectă a coloanei vertebrale.

Fizioterapeut Bogdan Goga

Fizioterapeut Bogdan Goga, Terapie pentru Mișcare

“Fiecare terapie are specificul ei și un aport în vindecarea organismului, iar terapia Vojta este ideală în tratarea scoliozei la copii alături de terapia tridimensională după principiile Schroth. Dacă prin Vojta contribui la un mai bun control al mușchilor copilului, prin Schroth este antrenat acest control pentru a crește forța acestui proces”, a declarat fizioterapeut Bogdan Goga.

Terapia Vojta și terapia după principiile Schroth, program de fizioterapie personalizat

Terapia Vojta și terapia tridimensională după principiile Schroth sunt parte a programului de fizioterapie personalizat, indicat copiilor și adolescenților cu scolioză. Acesta are rezultate foarte bune mai ales dacă pacientul se prezintă din timp la specialist și cooperează cu terapeutul.

Află mai multe din dicționarul medical despre scolioză!

Sursa foto: medicalnet.ro