Cam jumătate dintre români suferă din cauza afecțiunilor coloanei vertebrale. Și nu e om care, măcar o dată în viață, să nu fi avut o durere de spate. Un masaj azi, un leac băbesc mâine, o alifie sau un supozitor, durerea dispare pe moment. Și avem impresia că a trecut de tot. Numai că ceea ce presupunem noi a fi „o sciatică” ori o durere firească după efort sau în zilele „acelea”, poate ascunde mult mai mult. Iar când durerile de spate se repetă, ba chiar se îndesesc, este neapărat necesară vizita la medic.

De ce apar

Lumbago, sciatica și hernia de disc sunt cel mai des întâlnite probleme ale coloanei. Și o pietricică rebelă poate da naștere unei crize acute de rinichi. În care durerea este insuportabilă. Fie că este vorba despre perioada sensibilă a lunii, fie de infecții urinare ori alte boli din sfera ginecologică. Există posibilitatea ca durerea să se instaleze în spate. Uneori, poate fi vorba despre boli cu transmitere sexuală. Care nu se manifestă altfel și evoluează tihnit. articulațiile au de suferit.

Cu anii, articulațiile au de suferit. Și pot apărea așa-numitele „ciocuri”, proeminențe osoase care împiedica mișcarea și anchilozează. De aici și durerea, furnicăturile, înțepăturile și, uneori, chiar ușoarele pareze pe care le simt cei afectați. Și pietrele la fiere, unele tumori, TBC, anumite boli cardiace sau pulmonare, osteoporoza, stările inflamatorii și herpesul zoster se numără printre afecțiunile care pot da dureri insuportabile de spate. Mai mult, meningita bacteriană se manifestă, pe lângă febra mare, durerile de cap și stările de vomă și prin torticolis sau senzația de gât înțepenit.

Ce e de făcut

Consultul medical pentru cineva care suferă de dureri de spate este complex. Pe lângă examenul clinic detaliat, sunt necesare investigații cum ar fi: radiografia, tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică (RMN), teste de sânge. Iar diagnosticarea corectă a cauzei este prima etapă a terapiei durerii. Prin infiltraţii cu anestezic prin blocuri ghidate, specialiștii pot determina motivul durerii cronice. Apoi, urmează tratamentul, diferit de la persoană la persoană, în funcție de gravitatea afecțiunii, putând consta în metode minim invazive sau intervenții chirurgicale. Important de știut este că terapia durerii presupune lucrul în echipă, cu medici de diferite specializări, cum ar fi: medici de familie, neurologi, neurochirurgi, ortopezi, psihologi, medici de recuperare medicală şi kinetofizioterapeuţi.

Prin terapia durerii, afli diagnosticul corect

„Terapia Durerii este o specializare care urmărește eliminarea suferinței, tratând bolile cu simptom pregnant durerea cronică sau subacută şi care afectează sever calitatea vieţii. Medicina avansează în fiecare secundă și este foarte important să profităm de noile descoperiri. În același timp, trebuie să ne asumăm un angajament real față de pacient și rezolvarea problemelor sale.

Înainte de a recomanda operația de hernie sau alte metode drastice, trebuie să fim siguri că am diagnosticat corect afecțiunea și am eliminat alte metode posibile de tratament, minim invazive. Infiltrațiile ghidate în articulații, epiduroscopia (endoscopia canalului spinal, realizată prin ablaţie cu laser) și chirurgia endoscopică a herniei sunt metode moderne de tratament eficiente.”, spune dr. Ovidiu Palea, specialist anestezie și terapie intensivă, terapia durerii, Centrul Medical ProVita

Sursa foto: 123rf.com