Imunitatea este rodul unei vieți echilibrate. Totuși, putem apela la unele trucuri pentru a  ne crește imunitatea și a o păstra la cote înalte. Terapia cu nămol stimulează imunitatea.

Citește și: Băile cu apă sărată. Top 5 beneficii

De ce terapia cu nămol stimulează imunitatea

Sistemul imunitar este o rețea complexă de organe și celule care au funcția de a lupta împotriva agenților infecțioși. S-a demonstrat că terapia cu nămol activează receptorii santinelă ai sistemului imunitar, prezenți în zonele de frontieră (ganglioni limfatici, intestine, plămâni). Atunci când sunt stimulați, aceștia cresc numărul de celule cu rol de gardieni, care circulă în sânge și sistemul limfatic.

Terapia cu nămol ajută la creşterea imunităţii prin efectul de reglare neuro-psiho-imuno-endocrină mediat de hipotalamus.”, spune dr. Suzana Pretorian, medic balneolog.

Așadar, terapia cu nămol stimulează imunitatea. Efectele sunt următoarele:

  • Efecte fizice: În general, temperatura nămolului este mai mare decât cea a corpului. Astfel, stimulează receptorii nervoși din piele, care induc vasodilatație. În cazul aplicării de nămol rece, apare vasoconstricția;
  • Efecte chimice: Substanțele conținute în nămol (de ex. sare, bicarbonați, sulfați, hidrogen sulfurat, acizi humici, vitamine) au efect emolient și antiinflamator direct asupra pielii. În plus, au efect de permeabilizare (pielea devine mai permisivă față de transferul acestor substanțe către țesutul subcutanat). Vasodilatația amintită anterior permite captarea substanțelor din țesutul subcutanat și transportul lor către interiorul corpului, dar și detoxifierea profundă a țesuturilor;
  • Efecte ionice si electromagnetice: Apa din nămol, dar și cea biologică din și dintre celulele organsimului, respectiv apa din fluidele circulante (sânge, limfă) toate contribuie la modificarea frecvenței de vibrație a moleculelor din corp. Cu alte cuvinte: „se deblochează căile energetice și  se armonizează nivelele energetice din diferite țesuturi ale corpului.”, precizează medicul balneolog.
  • Efecte psihice: Starea de bine este transmisă de la nivelul hipotalamusului către cortexul cerebral, care „conștientizează”  starea de bine.

Citește și: Ciocolata crește imunitatea. Uite cum te ajută să fii mai sănătos acest produs delicios!

Terapia cu nămol stimulează imunitatea. E nevoie de anumite condiții

Trebuie precizat că, după o perioadă de depresie imună survenită, de obicei, în a 3-4-a zi de tratament, imunitatea începe să crească, astfel încât, la 2-3 săptămâni posttratament ea este de câteva ori mai eficientă decât imediat înaintea tratamentului. În plus, această stare de imunitate crescută se menține până la o jumătate de an postttratament și chiar câțiva ani mai târziu.

Atunci când avem de-a face cu un organism detoxifiant, bine circulat/oxigenat, nutrit, echilibrat energetic – celulele imune, cât și comunicarea dintre ele devin mult mai competente, adică detectează mai prompt pătrunderea unor agenți toxici/infecțioși, îi anihilează mai eficient, dar în același timp nici nu dezvolta reacții imune exagerate, hiperreactive sau aberante (ca în cazul bolilor autoimune – unde imunitatea aberantă atacă țesuturile proprii confundate cu molecule străine).”, precizează medicul balneolog Suzana Pretorian.

Cum să te îngrijești după ce ai urmat o cură cu nămol și apă sărată

Dacă ești o persoană care ai un mod de viață sănătos în majoritatea timpului (aceasta însemnând expunere la soare cvasi zilnică, efort fizic moderat alternat cu intens cvasi zilnic, alimentație sănătoasă, echilibru psiho-emoțional), trebuie să știi că ești pe drumul cel bun:  în perioada imediat următoare tratamentului cu nămol și apă sărată nu sunt necesare modificări/precauții în stilul de viață.”, punctează dr. Suzana Pretorian.

Terapia cu nămol stimulează imunitatea, dacă ținem cont și de alte reguli de viață sănătoasă.

dr. Suzana Pretorian, , medic balneolog, SOVATA Ensana Health Spa HotelsPentru persoanele ce au un stil de viață nesănătos, perioada de 1-2 săptămâni de după tratamentul cu nămol necesită precauții asemănătoare celor care sunt în convalescență după o boală: odihnă, evitarea eforturilor fizice chiar moderate  (de preferat, doar plimbare), evitarea expunerii la frig, alimentație de cruțare (neprocesată, cu cât mai puține chimicale, ușor digerabilă) și hidratare mai intensă (minimum 2 litri de apă de calitate pe zi)”, adaugă specialistul.

Sursa foto: 123rf.com