Răsărit artificial

La popoarele nordice, unde în timpul iernii lumina naturală lipsește aproape cu desăvârșire, s-au inventat niște lămpi speciale care simulează răsăritul sau apusul soarelui. Simulatorul de zori asigură o trezire naturală, printr-o intensitate luminoasă progresivă în cameră. Astfel, persoana se trezește la ora potrivită, fără stresul pe care îl provoacă ceasul deșteptător. Simulatorul de apus permite celor care au probleme cu somnul să adoarmă mai bine și chiar să renunțe la alte metode de inducere a somnului, ca pastilele. Aparatul declanșează și secreția unui hormon anti-stres, pe care, în mod normal, corpul îl produce stimulat de acest tip de lumină.

Afecțiuni la care este de ajutor:

z închiderea rănilor, arsuri, operații, ulcer varicos, inflamații dureroase;
z reumatism (osteoartrită, artrită reumatoidă, artroză);
z probleme ale pielii (acnee, eczeme, psoriazis, herpes simplex, zona zoster, infecții bacteriene superficiale);
z afecțiunile sezoniere (oboseală cronică, depresie legată de anotimpul rece, astenie de primăvară, insomnii);
z în fizioterapie pentru calmarea durerilor de spate, creșterea mobilității, în tratamentul contuziilor, dislocațiilor, spasmelor muscu-lare. Diminuează neplăcerile date de bătături și ajută la vindecarea mai rapidă a vâ­nătăilor;
z poate fi folosită și în tratamentul copiilor, în special, în probleme dermatologice, alergii sau afecțiuni respiratorii.