Terapia cu celule stem a devenit deja cunoscută. Și se știe că are o mulțime de beneficii. Specialiștii Centrului Medical Provita utilizează, în premieră pentru România, tehnologia Lipogems, pe baza de celule stem mezemchimale. Este un instrument valoros pentru medicina regenerativă.

Cui ajută terapia cu celule stem mezenchimale

Noua metodă poate fi utilizată cu succes în tratamentul multor boli. Vindecă răni complexe și arsuri. Corectează modificările degenerative ale articulațiilor. Reconstruiește țesutul osos și cartilaginos. Ameliorează degenerarea discurilor intervertebrale. Este utilă și în chirurgia plastică și în medicina estetică. Tehnologia se bazează pe faptul că celulele stem mezenchimale au capacitatea de a se transforma în diverse tipuri de celule specializate. Pot lua caracteristicile cartilajelor, mușchilor, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și a grăsimii. De asemenea, stopează procesele de cicatrizare, cresc vascularizarea. Opresc procesul de moarte celulară cauzat de hipoxie. Și sporesc capacitatea naturală a țesutului de a se regenera. Mai mult, deţin proprietăţi antiinflamatorii și bactericide.

În ce constă tratamentul

“Lipogems este un țesut adipos purificat și prelucrat mecanic pentru a se transforma în celule stem mezemchimale. Acest țesut adipos este preluat de la pacient prin liposucție fin aspirativă. Este o procedură ușoară și fără durere. Celulele prelucrate sunt apoi implantate în zonele afectate. Și se îmbunătățesc procesele naturale de regenerare a organismului.”, explică dr. Ovidiu Palea, medic specialist ATI și specialist intervenții minim invazive.

Tratamentul poate fi efectuat sub anestezie locală sau intravenos, la persoanele mai sensibile. Principalele avantaje ale Lipogems sunt invazivitatea scăzută și realizarea întregului proces printr-o singura intervenție (nu este nevoie de proliferarea celulară în laborator). În plus, nu este nevoie de spitalizare, iar pacientului poate pleca acasă după doar câteva ore de la finalizarea procedurii.

Tehnologia poate trata modificări degenerative la nivelul articulațiilor și tendoanelor, entesopatii (cotul jucătorului de tenis și cotul jucătorului de golf, dar și genunchiul săritorului) sau reconstrucția oaselor și cartilajelor.

În plus, Lipogems permite revitalizarea și întinerirea semnificativă a diferitelor zone ale corpului, precum pielea feței și mâinilor, fiind de mare ajutor în medicina estetică. Intervenția este foarte puțin invazivă, se efectuează într-o singură ședintă, nu există vânătăi și tumefieri, iar efectul este de lungă durată. Metoda poate fi folosită nu numai pentru față, dar și pentru mărirea sânilor, feselor, modelarea coapselor, cât și pentru întinerirea suprafeței mâinilor, precum și în tratamentul rănilor greu de vindecat.

“Intervențiile minim invazive reprezintă, fără nicio îndoială, viitorul medicinei! Suntem la mereu la curent cu ultimele descoperiri și tehnologii implementate la nivel interenațional și încercăm să le aducem cât mai curând la dispoziția pacienților din România. Astfel, aceștia se pot bucura de tratamente rapide și eficiente, cu un minim disconfort și minimizarea riscurilor, fără spitalizare., adaugă dr. Ovidiu Palea.

Sursa foto: Provita