O viaţă sexuală de calitate generează îmbunătăţirea stării fizice şi emoţionale. Mai mult decât atât, viaţa sexuală împlinită înseamnă familii fericite. Și când e fericirea mai mare dacă nu în vacanță, vara, sub mângâierea razelor de soare? Numai că, pentru unii dintre noi, căldura nu se traduce neapărat prin stare de bine. Mai ales pentru cuplurile care își doresc cu ardoare să aducă pe lume copii. Iată cum este influențată fertilitatea cuplului de temperaturile ridicate.

Fierbinte? Mai bine nu…

S-a demonstrat științific faptul că spermatozoizii nu pot să supravieţuiască la temperaturi ridicate. Prin urmare, expunerea prelungită la căldură dăunează productivităţii şi calităţii acestora. Așadar, încălzirea globală ar putea afecta în mod direct fertilitatea. În primul rând, vremea fierbinte poate afecta comportamentul sexual, temperaturile ridicate reducând dorința de a face dragoste. Pe de altă parte, calitatea spermei și regularitatea ciclului menstrual au mult de suferit din cauza fierbințelii de afară.

„Sunt fierbinte” nu mai sunt vorbe de rostit dacă vrei să devii mamă. Căci fierbințeala scade dramatic șansele de concepție. Și ne referim la efectele zilelor fierbinţi, adică ale acelor zile în care temperatura medie depășește 27 de grade C. Acestea duc la o reducere a ratei natalităţii de la 8 până la 10 luni mai târziu. Din fericire, cei care nu se tem de aerul condiționat au în acest aparat un aliat de nădejde. Căci aerul condiţionat are un rol major în minimizarea impactului căldurii asupra fertilității.

Temperatura are efecte sunt pe termen lung

Dacă doar vara s-ar produce acest fenomen de stagnare sau reducere a fertilității nu ar fi o problemă majoră. Însă, studiile de specialitate au scos la iveală faptul că declinul iniţial al ratelor natalităţii nu este compensat de o creştere în următoarele luni. În plus, după vacanță, apar și alți factori care influențează negativ fertilitatea, cum ar fi stresul de la locul de muncă, problemele cotidiene.

Sănătatea reproductivă este deosebit de vulnerabilă, iar zilele fierbinţi au efecte de durată asupra ei. Și nu e nicio îndoială că producţia de spermă este dependentă de temperatură. Iar expunerea la căldură pe termen lung reprezintă un factor de risc semnificativ pentru infertilitatea masculină.

Alege răcoarea dacă vrei copii

„Înţelegerea modului în care schimbările climatice vor afecta fertilitatea este o preocupare importantă. Incertitudinea este agravată, întrucât consecinţele oricărei schimbări de temperatură sunt necunoscute, inclusiv cum poate fi afectată fertilitatea umană. De asemenea, dereglările menstruaţiei sunt consecinţe ale temperaturilor ridicate din perioada verii. Acestea vin cu probleme de fertilitate, iar riscul crește dacă nu se iau măsuri. Igiena, păstrarea zonei intime curate şi aerisite sunt factori importanţi pentru sănătatea genitală a femeii, de care trebuie să ţină cont în special când vremea este foarte caldă.”, spune Dr. Silviu Iștoc, medic primar Obstetrică-Ginecologie, www.dristoc.ro

Sursa foto: Shutterstock