Citește și: 9 lucruri importante pe care să le știi înainte de a face mamografie
Care sunt cazurile în care se recomandă examinarea PET/CT?
La ora actuală, examinarea de tip PET/CT este cea mai eficientă metodă de depistare a tumorilor precum și pentru monitorizarea bolnavilor pe parcursul tratamentelor. Mai exact, scanarea se recomandă pentru:
-
- recunoaşterea timpurie a bolilor neoplazice
-
- în cazul în care simptomele pot indica boli neoplazice, dar acest lucru nu poate fi demonstrat folosind alte metode
-
- în cazul bolilor cunoscute, identificarea şi localizarea exactă a tumorilor, respectiv pentru demonstrarea sau excluderea metastazelor
-
- măsurarea eficienţei terapiei
-
- recunoaşterea tumorilor recurente în caz de suspiciune clinică
-
- desemnarea locului pentru prelevarea probelor histologice, biopsie
-
- desemnarea exactă a locului pentru radioterapie
Ce este PET/CT?
PET/CT înseamnă aplicarea în acelaşi timp a două metode de examinare.
Cu ajutorul CT pot fi identificate modificările patologice, anatomice şi structurale ale organelor. Cu ajutorul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET), devine vizibil metabolismul ţesuturilor examinate. În cursul examinării PET, cel mai des este administrată molecula de glucoză (FDG), marcată cu izotop (18F). Cu ajutorul FDG–ului putem obţine informaţii despre consumul de glucoză al ţesuturilor. Cele mai multe tumori maligne se dezvoltă foarte repede, de aceea consumul de glucoză este mai intens. PET identifică tumorile, folosind aceste caracteristici.
Cum se desfăşoară examinarea?
După o atentă consultaţie medicală, se injectează intravenos FDG, radiotrasorul necesar pentru efectuarea examinării PET/CT. După injectare este necesar să vă odihniţi o oră într-o încăpere comodă, timp în care trasorul se dizolvă în organism. În cursul examinării, treceţi prin inelul PET/CT, culcat pe masă de examinare. Examinarea în sine necesită 30-35 minute. În timpul examinării sunteţi în contact permanent cu operatorul şi puteţi semnala orice inconvenienţă. Examinarea nu este dureroasă. Echipamentul este silenţios, nu provoacă senzaţia de claustrofobie.
Ce se întâmplă după examinare? Imaginile obţinute în timpul examinării vor fi analizate şi evaluate de un specialist radiolog şi de un specialist în medicina nucleară. Rezultatul se furnizează în circa 72 de ore.
Există vreun risc în legătură cu această examinare?
Nu există alte riscuri, decât cele de solicitare a organismului la expunere ca în cazul examinărilor CT obişnuite.
Citește și: