Una dintre cele mai noi tehnici medicale din domeniul medicinei dentare este folosirea membranei de vindecare A-PRF. Este un produs 100% în beneficiul pacientului care suferă intervenții chirurgicale diverse precum extractiile dentare, implanturi dentare sau tratamente parodontale. Deși nu este folosită pe scară largă în România, există clinici stomatologice specializate în chirurgie orală, implantologie, parodontologie și proceduri stomatologice minim-invazive, care folosesc cu succes această tehnologie medicală.

Ce este A-PRF

”A-PRF (Advanced Platelet Rich Fibrin) este o membrană autogenă. Contine factori de crestere si celule stem din sângele pacientului. Cu înalte proprietăți de vindecare, va stimula refacerea osului și a tesutului gingival după o extracție dentară, o procedură de augmentare osoasă sau după inserarea de implanturi. Acest produs obținut din sângele pacientului reface circulația sangvină în zona pe care s-a efectuat interventia chirurgicală. Ajută la regenerarea osoasă, închide rănile post-extracționale mai rapid și diminuează cicatricile.

Am avut cazuri care au necesitat o serie de extracții complicate, intervenții chirurgicale de lungă durată. Dar datorită A-PRF s-au vindecat complet în câteva săptămâni. Și au putut continua tratamentul stomatologic fără alte complicații.”, a explicat Dr. Gabriel Cojocariu, medic specialist Implantologie și Chirurgie Orală, Coordonatorul echipei chirurgicale în cadrul Clinicii Dentica, specializată în Wellness Dentistry.

În ce constă tehnica A-PRF?

Când poți să ceri medicului tău să folosească tehnica A-PRF? Această nouă metodă de vindecare este folosită cu succes în cazul extracțiilor dentare, a intervențiilor de sinus lifting, în cazul intervențiilor de inserare a implanturilor dentare sau în tratamentul bolii parodontale sau a retractiilor gingivale.

Se recoltateaza aproximativ 80ml de sange de la pacient si este centrifugat cateva minute. Dupa centrifugare medicul  realizeaza presarea plasmei in urma careia va rezulta membrana de A-PRF care va fi aplicata intraoperator acolo unde este necesara in functie de manopera efectuata.

Membranele de A-PRF elibereaza timp de 7 zile factori de crestere care ajuta la regenerare si vindecare mai rapida a tesuturilor  pe care s-a intervenit chirurgical.

Sursa foto: 123rf.com