Teama de medic la copii nu este ceva neobișnuit. Nici nouă, adulților, nu ne face întotdeauna plăcere să mergem la doctor, iar anumite tratamente ne provoacă frică sau repulsie. Așa că înțelege-ți micuțul și ajută-l să treacă peste această problemă.

Cum combați teama de medic la copii: Nu te arăta excesiv de îngrijorată

Este importantă și atitudinea pe care o aveți tu și tatăl lui relativ la mersul la medic și la tratamente. Dacă voi vă arătați nemulțumiți și speriați, el va amplifica aceste temeri ale voastre. Chiar și atunci când micuțul are o problemă de sănătate gravă, nu vă arătați excesiv de îngrijorați de față cu el. Spuneți-i că este ceva ce un profesionist va trata și că voi trebuie să vă faceți treaba urmând indicațiile lui.

Citește și: „Gala Zetta – Ajută-ne să ajutăm!”, o campanie susținută de Andreea Marin și inițiată de medicul Dragoș Zamfirescu pentru 50 de operații gratuite în România

Cum combați teama de medic la copii: Laudă-i curajul

”Dacă medicamentele au un gust neplăcut, le poți îndulci fie cu suc proaspăt stors, fie cu o bucățică de ciocolată. Este bine să-l lauzi pentru curajul și reziliența de care dă dovadă. Încurajează-l că se va vindeca repede. Dacă este vorba de tratamente dureroase, cum sunt injecțiile, poți să-i dai un abțibild sau o insignă care să confirme faptul că este un copil curajos”, îți sugerează specialistul.

Citește și: Aparatul dentar la copii necesită pregătiri speciale

Cum combați teama de medic la copii: Mângâie-l și încurajează-l

”Explică-i copilului că-l înțelegi că-i este frică, dacă are de făcut o injecție sau scârbă de gustul unui anumit medicament. Totuși, din păcate, nu este o altă variantă de tratament. Nu-l amenința niciodată că dacă nu este cuminte, îl duci la doctor. Micuțul trebuie să vadă cura medicală ca pe ceva care îi face bine, nu ca pe o pedeapsă. De asemenea, atunci când îi vorbești despre emoții (teamă, neliniște etc.), nu uita să precizezi că acestea sunt în interiorul lui și că poate să facă ce vrea cu ele. Învață-l să respire adânc în timp ce i se face un tratament neplăcut. Stai lângă el. Mângâie-l și încurajează-l. Nu-l ironiza pe motiv că nu este suficient de curajos. Acest lucru va declanșa alte probleme.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com