Cum depășim teama de dentist?

În general, reacțiile provocate de teama de dentist se explică prin asocierea cu experiențe anterioare neplăcute. Sau frica a fost indusă de cei din jur. Căci copilul nu se naște cu teama de doctor. Dar anxietatea părintelui, manifestată verbal sau non-verbal, este însușită rapid și de către micuț.

Nu sunt puțini pacienții care au experimentat pierderea cunoștintei pe scaunul medicului dentist. Și s-au întrebat care este cauza acestei reacții. Teama de dentist și de procedurile stomatologice este destul de frecvent întâlnită. Atunci când depășește un anumit prag este foarte posibil să apară leșinul, ca răspuns al organismului la un factor de stres.

Când o persoană este expusă unui stimul dureros, cum ar fi înțepătura unui ac, se declanșeaza un reflex vago-vagal. Impulsul nervos declanșat de înțepătură ajunge la creier. Iar acesta trimite semnale spre inimă și vasele de sânge, pentru scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Scăderea nivelului de sânge oxigenat care ajunge la creier face ca persoana respectivă să-și piardă cunoștința. Nu în ultimul rând, pentru ca puterea psihicului este extrem de mare, uneori numai anticiparea unei situații potențial dureroase este suficientă pentru a declanșa acest reflex vago-vagal.”, explică dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, Clinica Orto-Implant Expert.

3 pași importanți către stomatolog

Dacă te numeri printre cei care fac atac de panică sau chiar leșină din teama de dentist, ia aminte. Anxietatea la auzul frezei dentare, la vederea acelor sau a sângelui se tratează cu răbdare și exercițiu psihologic.

1.Înainte de vizita la cabinetul stomatologic

Înainte de orice procedură stomatologică este recomandat să mâncăm bine. Deoarece scăderea glicemiei agravează simptomele reflexului vago-vagal. De asemenea, deshidratarea face ca presiunea arteriala să scadă mult mai rapid. Astfel că ar trebui să nu uităm să bem cât mai multe lichide. Gândul ca avem un sprijin poate fi foarte benefic pentru psihic. Ar putea fi o idee bună ca o persoana apropiata să ne fie alături pe parcursul vizitei la dentist.

Se întâmplă adesea ca pacienții să pășească în cabinet anxioși, temători, deși nu cunosc foarte bine medicul. Și nici nu au avut o experiență neplăcută. Pentru depasirea emotiilor si familiarizarea cu specialistul este recomandata in prealabil o vizita pentru un control de rutina. Pentru a ne obisnui cu atmosfera si a face proceduri simple, nedureroase. Vizita la cabinetul stomatologic in puseele acute, dureroase, va determina asocierea inconstienta a dentistului cu durerea., explică dr. Mihaela Dan.

2.În timpul vizitei la cabinet

Medicul ar trebui instiintatinainte daca exista o anumita sensibilitate, pentru ca acesta sa acorde o atentie speciala si sa aseze scaunul in pozitie cat mai apropiata de orizontala, cu rolul de a favoriza ca sangele sa ajunga la creier. „Pacientii nu ar trebui sa se rusineze sa aiba o relatie deschisa cu medicul si sa ii comunice temerile pe care le au. Atunci cand dispune de toate informatiile necesare specialistului ii este mai usor sa stie cum sa abordeze problema pentru ca procedura sa se desfasoare in conditii optime”, explica specialistul ortodont.

In timpul vizitei la stomatolog distragerea atentiei prin concentrarea asupra muzicii din cabinet, asupra respiratiei sau gandul la ceva placut ne va ajuta sa ne relaxam pe perioada desfasurarii procedurii. Daca strangem picioarele, acest lucru va impiedica ca sangele sa ajunga la ele, favorizand deplasarea acestuia la creier.

3.După procedura stomatologică

Unele persoane se simt usorametite sau chiar lesinadupa terminarea procedurii si eliberarea de stres, astfel ca sunt recomandate inca 5 minute pe scaun (pana cand asistenta strange instrumentele si dezinfecteaza). „Sunt de evitat miscarilebruste, rapide. Ridicarea de pe scaun trebuie sa realizeze incet si sa fie urmata de inca 10 minute petrecute in sala de asteptare, pana la refacerea completa. Nu in ultimul rand, lichidele sunt necesare si dupaincheierea procedurii, pentru a evita deshidratarea si scaderea presiunii arteriale”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan.

Incet-incet, cu fiecare sedinta, chiar si cei mai tematoripacienti se vor convinge ca stomatologia de astazi se face fara durere si ca suferinta este mult mai mare atunci cand problemele dentare sunt lasate netratate, iar controalele repetate, relaxate vor deveni o rutina.

Despre cum poți să-ți păstrezi dinții sănătoși mai poți să citești și aici.

Sursa foto: Orto-Implant Expert