Citește și: Mierea, un antibiotic natural

Află în continuare care sunt posibilele cauze pentru care te ustură în gât și când e cazul să mergi la medic!

De ce te ustură în gât: poate fi vorba de o infecție cu un streptococ

Usturimea în gât nu trebuie să te îngrijoreze decât în anumite situații. În majoritatea cazurilor, responsabilă este o răceală, dar la fel se manifestă și infecția cu virusul Ebola sau cea cu un streptococ, mai ales în cazul copiilor. În lipsa tratamentului adecvat, infecția cu streptococ la nivelul gâtului se poate extinde rapid la ficat, creier, rinichi sau alte organe. Infecțiile cu streptococi pot duce la complicații severe, așa cum este pneumonia, o afecțiune cu potențial mortal.

Antibioticele pot elimina bacteriile responsabile, dar acestea trebuie luate doar la recomandarea medicului!

„Înainte de descoperirea antibioticelor, foarte mulți oameni mureau din cauza infecțiilor de la nivelul gâtului. Acestea ajungeau să genereze șoc septic, intoxicând întregul organism. Astfel, bacteriile ajungeau la creier sau la plămâni, organe vitale, cauzând decesul”, spune dr. Robert Sataloff, medic la Universitatea Druxel din Philadelphia.

Alergiile, o altă cauză pentru care te ustură în gât

Dacă ai participat la un concert sau la un meci, unde ți-ai suprasolicitat corzile vocale, nu e cazul să te îngrijorezi din pricina usturimilor sau durerilor în gât. Însă, dacă ai nasul înfundat, ochii sunt mai mereu înlăcrimați, îți vine să strănuți și ți-au apărut mici iritații pe piele, ar putea fi vorba despre alergia la fân, care se manifestă și prin usturime în gât. Chiar și faptul că dormi cu gura deschisă când în cameră temperatura este destul de scăzută, deci aerul e foarte uscat, ar putea duce la apariția usturimilor la nivelul gâtului.

O altă cauză pentru care te ustură în gât ar putea fi boala de reflux gastroesofagian, mai ales dacă prezinți și alte simptome, precum arsuri la stomac sau gustul acru în gură și senzația că îți vine înapoi mâncarea.

Te ustură în gât și te doare? Fă-ți o analiză de exsudat

Usturimea în gât care este însoțită de durere ar putea fi un semnal de alarmă pe care corpul încearcă să ți-l transmită. În astfel de situație, mergi la medic pentru analiza exsudatului faringian, astfel încât acesta să verifice dacă nu cumva este vorba despre o infecție cu streptococ.

„Infecțiile streptococice sunt periculoase atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cele mai mari pericole sunt reprezentate de inflamația puternică, ce se extinde rapid la amigdale și poate duce la umflarea ganglionilor limfatici. Aceștia pot obstrucționa căile respiratorii, iar bacteria pătrunde în fluxul sangvin și cauzează infecții generalizate, punând în pericol inima și alte organe vitale. Cu cât mai extinsă este inflamația, cu atât mai mult este pusă în pericol viața pacientului. ”, declară Sataloff.

Semnele care te trimit urgent la medic

Dacă te ustură în gât și ai febră sau ganglionii limfatici sunt umflați, e cazul să te adresezi de urgență medicului. Aceste simptome sunt specifice tonsilitei, mononucleozei sau altor infecții periculoase. Sindromul Lemierre, de exemplu, este o afecțiune rară care debutează cu febră și gât care ustură. Apoi, cheagurile de sânge se infectează și se sparg, favorizând extinderea infecției în tot corpul. Din fericire, există tratamente și funcționează, cu condiția ca acestea să fie începute cât mai devreme.

Majoritatea cazurilor de usturime și durere în gât au la bază o infecție virală, așa că nu va fi necesar să iei antibiotice. ci doar să ai grijă ca sistemul imunitar să beneficieze de toate substanțele nutritive care îl întăresc: vitamine, minerale, lichide din belșug, odihnă și analgezice dacă simptomele sunt foarte neplăcute.

Citește și: Alimente pentru un bun sistem imunitar

Remedii la care poți apela când te ustură în gât

Tratamentele naturale pentru usturimile în gât ajută la reducerea inflamațiilor.

Gargara cu apă caldă amestecată cu sare (o linguriță de sare la 240 ml de apă), la fiecare oră, ajută la reducerea disconfortului.  De asemenea, consumul de lichide previne deshidratarea, care poate accentua senzația de usturime în gât. Încearcă să bei ceaiuri sau supe calde (nu fierbinți, pentru că pot irita și mai mult mucoasa sistemului respirator), care reduc iritația la nivelul gâtului.

Este ideal să folosești un umidificator în camera în care dormi, pentru a menține nivelul optime al umidității. O cameră cu aer prea uscat sau prea umed poate irita căile respiratorii, cauzând inflamații. Dacă nu ai un umidificator, pune o oală cu apă într-un colț din cameră, care va asigura locuinței umiditatea de care are nevoie corpul tău.

Desigur, nu fuma și nu sta în preajma persoanelor fumătoare, doarece fumul usucă și irită căile respiratorii nazale, favorizând respirația pe gură. Asta accentuează senzația de usturime de la nivelul gâtului, ca urmare a pătrunderii aerului rece în gură.

Sursa foto: 123rf.com