De ce te trezești obosit dimineața și te doare capul
Cu siguranță, cel mai neplăcut mod prin care îți poți începe ziua e să-ți simți capul cum bubuie. Te gândești că abia te-ai trezit și deja ești mai obosit decât la culcare, așa că ziua ta este, din start, compromisă. Se pare că aceste probleme sunt consecințe ale acțiunilor tale, pe care, din fericire, le poți corecta, astfel încât să te bucuri de un somn odihnitor și de o „trezire” fără neplăceri.
Iată care sunt cele mai frecvente cauze pentru care te trezești obosit și cu dureri de cap dimineața:
Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn pentru ca organismul să funcționeze optim în restul timpului. Dacă dormi mai puțin de-atât, nivelul hormonilor de stres o ia razna, iar asta se va vedea în starea ta de sănătate.
„Dezechilibrul hormonal poate duce la accelerarea ritmului cardiac și la tensiune arterială crescută, factori care contribuie la apariția durerilor de cap”, spune Salvatore Napoli, medic la New England Center of Neuroloy.
Un analgezic de tipul celor cu ibuprofen sau naproxen te poate scăpa de nesuferitele migrene prin reducerea inflamației. O altă soluție ar fi să amâni alarma și să mai dormi 30 de minute, cât să-ți completezi necesarul zilnic de odihnă. Desigur, ideal ar fi să încerci să îți creezi un program de somn echilibrat, cu ore fixe la care să te culci.
Migrenele matinale pot apărea și din cauza somnului prelungit. Asta se întâmplă în special în weekenduri, când ne „permitem” să lenevim în pat cu 3-4 ore în plus față de programul obișnuit.
Ai un nivel redus de endorfine
Dacă oboseala resimțită dimineața devine o rutină, ar fi cazul să te gândești dacă nu cumva lipsa de mișcare este de vină. Exercițiile fizice cresc nivelul endorfinelor, numite și hormonii fericirii, care conferă energie și te feresc de schimbările bruște de dispoziție.
„Nivelul scăzut de endorfine afectează activitatea neurotransmițătorilor, precum serotonina, ceea ce poate duce la îngustarea vaselor sagvine cerebrale, care are drept consecință reducerea fluxului sangvin la creier și apariția migrenelor”, afirmă Mark Khorsandi, medic la Migraine Relief Center din Dallas.
Cea mai bună soluție? Fă mișcare de la prima oră! Exercițiile fizice sporesc producția de endorfine și, astfel, fluxul de sânge la nivelul creierului este îmbunătățit, iar migrenele se vor ameliora.
Acesta este un motiv știut de aproape toată lumea. Mahmureala este una dintre principalele cauze ale migrenelor apărute la prima oră. Însă nu neapărat alcoolul te pricopsește cu dureri de cap, cât mai ales deshidratarea, care reduce volumul de sânge către creier. De asemenea, alcoolul este vinovat și pentru somnul agitat.
Ce poți face dacă te trezești obosit dimineața și te doare capul din cauza exceselor „bahice”? Simplu: hidratează-te cu multă apă sau cu băuturi pentru sportivi (care conțin electroliți, pierduți prin deshidratare).
Un alt sfat util: consumă un pahar cu apă în care ai pus o tabletă efervescentă de vitamina C ( ajută ficatul să proceseze mai rapid alcoolul).
Sforăitul puternic în timpul somnului poate fi un simptom al apneei de somn (întreruperea respiraţiei în timpul somnului), o afecțiune care poate cauza sufocare temporară, întreruperi frecvente ale somnului profund, cefalee matinală și somnolență excesivă în timpul zilei.
„Chiar dacă episoadele de sufocare durează doar câteva secunde, acestea opresc circulația sângelui și a oxigenului al creier, motiv pentru care dimineața apar durerile de cap”, spune dr. Khorsandi.
În cazul în care ești diagnosticat cu această afecțiune, purtarea unei măști cu oxigen speciale te va ajuta să ții sub control boala și să ameliorezi simptomele neplăcute.
Cafeina este un drog ușor care stimulează sistemul nervos, așa că, dacă bei cafea în mod regulat și se întâmplă ca într-o zi să nu ai posibilitatea să îți savurezi acest „drog”, corpul tău va reacționa în consecință și te vei simți obosită.
„Sevrajul provocat de cafeină este o realitate. Acesta duce la lărgirea vaselor de sânge din creier și, astfel, fluxul de sânge este mai mare, iar presiunea este mai puternică, cauzând dureri de cap”, explică dr. Salvatore Napoli.
Ești mai predispus la a căpăta o migrenă matinală dacă ești un băutor înrăit de cafea sau își savurezi lichidul aromat în fiecare dimineață la aceeași oră. În astfel de situații, cel mai bine este să îți satisfaci viciul. O cană cu cafea îți va domoli durerea de cap și te va energiza instant. În cazul în care vrei să renunți la cafea, te sfătuim să o faci treptat, nu deodată, pe parcursul a 1-2 săptămâni, reducând porțiile.
Migrenele apărute ca urmare a stărilor depresive pot lovi oricând, din cauza fluctuațiilor hormonale, în special a nivelului redus de serotonină, dar cu precădere dimineața, la prima oră. Durerea poate avea un impact negativ asupra dispoziției, așa că se creează un cerc vicios din care persoana respectivă cu greu poate scăpa.
Medicamentele analgezice pot rezolva problema pe termen scurt, dar cel mai bine este să tratezi cauza, nu efectele. Dacă bănuiești că suferi de depresie, mergi la medic! Terapia și medicația specifică îți pot readuce starea pozitivă și condiția fizică bună.
Tensiunea arterială crescută (cu valori peste 140/90 mm/Hg) poate exercita presiune asupra inimii, dar și asupra creierului, cauzând migrene. Mulți oameni nici măcar nu știu că suferă de hipertensiune, mai ales că această afecțiune este de multe ori asimptomatică. Durerile de cap sunt singurele semne care pot da de gol tensiunea crescută.
Așadar, dacă durerile de cap sunt frecvente și nu au o cauză pe care o poți identifica, programează o vizită la medic pentru investigații suplimentare. Dacă analizele confirmă diagnosticul de hipertensiune, medicul îți va recomanda medicamente specifice, dar și o schimbare în regimul alimentar și în stilul de viață.
În concluzie, durerile de cap și oboseala de dimineață nu ascund probleme grave, care nu pot fi îndreptate. Alteori însă ar putea fi vorba despre afecțiuni care necesită tratament medical de specialitate, cum ar fi o tumoare pe creier, un anevrism sau o afecțiune oculară. Un test de rezonanță magnetică sau o electroencefalogramă poate scoate la iveală cauza migrenelor și a oboselii. Mergi la medic dacă migrenele apar frecvent, de două ori pe săptămână, și persistă timp de 3-6 luni.
Sursa foto: 123rf.com