Unii o consideră „fiță” trecătoare. Alții o privesc drept nebunie. Oricum ai da-o, tot nu-i bine. Căci numai cel ce suferă de povara tristeții poate ști ce se petrece în sufletul și în mintea lui. Și e foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, de înțeles de către cei de dinafară. Iar sărbătorile de iarnă vin parcă să adâncească rănile și să răscolească emoțiile și așa fragile. De multe ori, această perioadă din an devine picătura care umple paharul îndurării. Totuși, să nu dramatizăm! Există variante pentru a depăși această perioadă cu zâmbetul pe buze.

Iarna crește riscul de depresie

Fericirea celor din jur, cuprinși de febra sărbătorilor și de goana după cadouri, le înnegrește inimile celor care se simt singuri. Depresia de sezon lovește mai mult în femei decât în bărbați. De obicei, firile sensibile, cei care au suferit traume recente, cei care și-au pierdut persoane dragi, precum și cei care au trecut prin divorțuri sau separări dificile sunt cei mai expuși unor astfel de episoade nefericite și la propriu, și la figurat. Totul începe îngreunarea trezirii de dimineață, cu somnolența pe parcursul zilei, cu dificultatea de a suporta temperaturi scăzute, cu nevoia de a mânca mai mult dar mai prost sau cu lipsa foamei, cu retragerea în sine, evitarea întâlnirilor cu oamenii altădată dragi, cu insomniile nocturne. Suferinzii au tendința de a amâna activitățile zilnice, de a nu se mai îngriji. Apar apoi stări de anxietate, de sufocare, dureri de cap, de stomac, amețeli, chiar hipertensiune. Toate acestea sunt semne ce nu trebuie neglijate, întrucât netratarea lor la timp se poate finaliza cu tentative de sinucidere care, în anumite cazuri, au final trist. Majoritatea celor care prezintă tulburari afective sezoniere suferă de tulburări depresive majore, iar un procent de 20% au deja sau pot dezvolta tulburări bipolare.

De ce ne cuprinde tristețea?

Sistemul nervos este cel care provoaca dereglările conexe depresiei, ceea ce explică tendința de autoizolare a celor afectați. Totodată, în perioada rece, scade nivelul de serotonină, hormonul fericirii, din organism, fapt ce duce la apariția stărilor de anxietate. Mai mult decât atât, 15% dintre persoanele cu boli cardiovasculare se confruntă și cu simptome specifice depresiei. Iar bolile cardiovasculare asociate cu depresia cresc de două ori riscul producerii unui infarct. Iar potrivit Asociaţiei Americane a Inimii, la cei care au suferit un infarct, episoadele depresive cresc cu 17% riscul de deces. Somnul tulburat, de proastă calitate, puţin, mult sau fragmentat, e printre cele mai supărătoare cauze ale unor boli ascunse. Iar depresia este una dintre ele. Or, nu întotdeauna depresivul nu doarme bine pentru că este depresiv, ci uneori este depresiv tocmai pentru că nu doarme bine.

Numai psihiatrul te poate ajuta!

„Termenul general de depresie desemnează o categorie de afecţiuni psihiatrice care au în centrul lor o tulburare a stării afective, care duce la apariţia unei trăiri de tristeţe sau de pierdere a speranţei pentru o perioadă mai mare de timp. Persoanele care suferă de depresie nu pot trece peste ceea ce este rău, nu pot face faţă situaţiei. Aceasta este o problemă de sănătate publică importantă, ea ocupând locul 2 pe lista celor mai întâlnite afecţiuni medicale după hipertensiune. Depresia majoră este o boală severă, însă poate fi tratată cu succes. Diagnosticarea precoce, menţinerea tratamentului şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos ajută persoana cu depresie să ducă o viaţă normală. Ameninţările de suicid din partea persoanelor depresive trebuie luate în serios, căci depresia e principala cauză a suicidului.”, spune dr. Radu Teodorescu, președintele Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară.

Sursa foto: szulokiskolaja.hu