Obezitatea şi sănătatea orală au vreo legătură între ele? Suferiţi de o creştere continuă în greutate? Cantarul arata din ce în ce mai multe kilograme atunci când vă aşezaţi pe el? Statisticile sugerează că răspunsul este unul afirmativ şi răsunător. De-a lungul ultimilor 20 de ani, procentul de bărbaţi şi femei obezi a crescut cu 8-10%. Ultima estimare este că aproape 25% din populaţie, bărbaţi şi femei, este obeză.

Obezitatea strică dinții

Obezitatea este un factor de risc pentru boala parodontală. Rezultatele studiilor de specialitate au furnizat unele dintre cele mai relevante dovezi care leagă obezitatea de afecţiunile parodontale. În cadrul acestora, subiecţii nu au avut boli parodontale la momentul începerii lor. Un studiu prospectiv de 5 ani a demonstrat că atât bărbaţii, cât şi femeile supraponderale, cu vârsta de peste 30 de ani, indiferent de statutul de fumător sau de nivelul de diabet zaharat, au prezentat un risc mai mare de a dezvolta boli parodontale decât persoanele cu o greutate normală. Indicele Masei Corporale mai mare este asociat cu periodontita, prin sensibilizarea gingiei, sângerări gingivale şi afectarea dinţilor. Participanţii la studii care erau supraponderali, în perioada analizării lor, au dezvoltat infecţii parodontale cu tendinţe de agravare.

Mecanismul exact prin care obezitatea contribuie la apariţia bolii parodontale este necunoscut. Se crede în general că ţesutul adipos provoacă o tendinţă proinflamatorie, iar atunci când celulele adipoase cresc în dimensiune, se stimulează producerea de mediatori proinflamatori solubili (interleukina-6, factorul de necroza tumorală alfa) şi adipokine (leptina, adiponectina, plasminogen activator inhibitor-1), care ar putea contribui la boală parodontală.

Cu cât cantitatea de ţesut adipos este mai mare, cu atât producerea unor astfel de mediatori se accelerează. Într-adevăr, persoanele cu IMC mai mare pot fi afectate de astfel de elemente proinflamatorii, inclusiv proteină C reactiva, fibrinogenul şi eliberarea leucocitelor.

Cum te îngrași dacă ai dinții stricați sau lipsă

La fel ca fumatul şi glucoză din sânge necontrolate care sunt factori semnificativi de risc pentru dezvoltarea bolii parodontale, există un număr substanţial de studii care identifică obezitatea ca fiind un factor de risc pentru boala parodontală. Sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica în mod clar modul în care sexul sau vârsta poate modifica această relaţie. Însă, pe baza dovezilor actuale, atât pacienţii, cât şi medicii stomatologi trebuie să fie conştienţi de faptul că obezitatea poate predispune persoană supraponderală la afecţiuni gingivale.

Pe de altă parte, inflamațiile de la nivelul gurii dau peste cap ritmul metabolic. Este și motivul pentru care persoanele supraponderale sau obeze au și dantura stricată. Mai mult decât atât, te îngrași dacă ai dinții stricați și pentru că nu mai mesteci bine alimentele. Astfel, senzația de sațietate apare mai greu. Și ai tendința de a mânca din ce în ce mai mult.

Ce e de făcut

Comunicarea cu pacienţii care au o greutate corporală normală este esenţială în reducerea riscurilor apariţiei bolilor cronice şi promovarea unei sănătăţi orale prin adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos. Medicii stomatologi trebuie să discute cu fiecare pacient despre problema obezităţii, pentru că acesta să cunoască riscurile la care se expune. Să știi că te îngrași dacă ai dinții stricați sau lipsă este crucial.

Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ţină cont fiecare pacient, indiferent de greutatea corporală:

  • Obţinerea şi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase este critică pentru starea generală de sănătate şi acest lucru include sănătatea orală, în special sănătatea gingivală.
  • Sănătatea orală deficitara şi/sau dintii lipsa sunt asociate cu o stare nutritivă mai mică şi o greutate corporală mai mare.
  • Realizarea activităţii fizice zilnic ajuta la menţinerea sănătăţii orale.
  • Nu uitaţi că modificările chiar şi mici în greutate corporală până la – 10% pot fi benefice pentru sănătatea generală, inclusiv cea orală, în cazul persoanelor supraponderale.
  • Păstraţi un jurnal alimentar, astfel încât să puteţi urmări alegerile alimentare şi cantităţile.
  • Planificaţi mesele şi coordonaţi produsele alimentare alese.
  • Participaţi la un program de pierdere în greutate, după consultarea unui specialist.

Sursa foto: Shutterstock