În premieră în România, au fost realizate primele proceduri de iradiere corporală totală cu cea mai modernă tehnică – IMRT-VMAT, în vederea pregătirii pentru transplantul de măduvă osoasă. Procedura TBI este realizată la centrul Amethyst Radiotherapy, transplantul fiind ulterior efectuat la Institutul Clinic Fundeni.

Ce înseamnă TBI

Tehnica de iradiere corporală totală este parte a protocolului internaţional de pregătire a pacienţilor cu afecţiuni hematologice maligne. În special cei cu leucemie acută limfoblastă, pentru a primi transplantul de măduva osoasă. În Institutul Clinic Fundeni, aproximativ 80 de pacienţi (adulti și copii) sunt diagnosticaţi anual cu leucemie acuta limfoblastică. Dintre aceștia, cam 15 au indicaţie de iradiere corporală totală şi transplant medular.

Procedura de TBI presupune scanarea întregului corp din 2 în 2 mm. Se reconstruiește fiecare secțiune, de la os până la organe. În final, va rezulta o reconstrucţie virtuală în volum a pacientului. Urmează etapa de optimizare, în care se delimitează structurile care vor fi iradiate (cele osoase), de restul ţesuturilor. Comparativ cu chimioterapia sau cu alte alternative, TBI are o rată de succes de 100% şi o toxicitate mult mai redusă asupra ţesuturilor sănătoase.

Durata medie de efectuare a unui plan de tratament este de 4 săptămâni şi implică o echipa formată din 5 medici radioterapeuţi şi 2 fizicieni. O şedinţă durează 1h 30 min, iar tratamentul presupune în medie 6 şedinţe.

“Iradierea corporală totală este cea mai eficientă procedură utilizată la nivel internaţional în pregătirea pacienţilor pentru transplant medular. Datorită tehnologiei de radioterapie de ultimă generaţie IMRT- VMAT de care dispunem şi a specialiştilor foarte bine pregătiţi, am reușit să implementăm acest tratament oncologic modern şi în România, cu rezultate foarte bune pentru pacienţi. Procedura este una deosebit de complexă şi presupune aplicarea zilnică a unui protocol strict de sterilizare. În prezent suntem singurul centru medical din sistemul public şi privat din ţară care realizează iradierea corporală totală, cu cea mai modernă tehnică.” a declarat Dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapeut si coordonator program TBI din cadrul Amethyst Radiotherapy.

Mai ieftin și eficient acasă

“Prin acordul cu Amethyst Radiotehrapy, putem aplica în sfârşit şi în România protocoalele internaţionale de tratament pentru pacienţii care necesită transplant de măduvă. După procedura de iradiere efectuată la Amethyst, pacienţii sunt transferaţi la Institutul Clinic Fundeni şi sunt atent monitorizaţi până la realizarea transplantului. Comparativ cu alte proceduri, iradierea corporală totală are cele mai bune rezultate, asigurând efecte adverse minime.” spune Prof.Dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

“Pacienţii supuşi transplantului de celule stem nu părăsesc sectorul steril al Secţiei de Transplant Medular, timp de 4-6 săptămâni. Pe tot parcursul spitalizării, aceştia au nevoie de supraveghere continuă. Întreg personalul medical le stă alături pentru a preveni apariţia complicaţiilor.” spune Dr. Alina Daniela Tănase, coordonator al Programului de Transplant medular și director medical la Institutul Clinic Fundeni.

“Până în prezent, pacienţii care aveau indicaţie de iradiere corporală totală şi transplant de măduvă erau trimişi în străinătate la tratament, costurile suportate de stat ridicându-se la aproximativ 200.000 euro. În ţară, costul celor două proceduri este de circa 70.000 euro, din care doar transplantul este decontat de către stat.” a declarat Dr. Carmen Orban, manager al Institului Clinic Fundeni.

Sursa foto: amethyst-radiotherapy.ro