Tuberculoza, cunoscută şi drept TBC, „ftizie” sau „oftică”, a ucis personalități ale culturii vreme de aproape două secole. De aici a căpătat și numele de „boala romantică”. Mai ales că a răpus celebrități precum Chopin, Cehov, Byron, Gauguin, Paganini, Ciprian Porumbescu și mulți alții. Dar asta s-a întâmplat pentru că, în acele timpuri, nu exista leac împotriva ei. Azi, însă, știința e evoluat. În vreme ce în alte țări boala a fost eradicată, datorită vaccinării, pe la noi încă mai mor oameni din cauza ei.

Rămâne un pericol

Potrivit datelor Societăţii Române de Pneumologie, în ţara noastră, se înregistrează zilnic 55 de cazuri de tuberculoză. Iar între 1.200 și 1.500 de români mor în fiecare an. Din nefericire, avem și un nivel ridicat de tuberculoză multidrog rezistentă (TB MDR) şi cu chimiorezistenţă extinsă. TB MDR este o formă mai complexă a bolii. Care se dezvoltă din cauza rezistenţei la medicamente a microbacteriilor. Tratamentul poate dura și doi ani. Din nefericire, însă, numai 60% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi. Și doar 30% se vindecă. Restul sunt printre noi, iar noi putem respira același aer cu ei, fără să bănuim măcar că ne-am putea îmbolnăvi. De aceea, la cel mai mic semn, e bine să cerem sfatul unui medic pneumolog. Căci, depistată la timp și tratată corespunzător, tuberculoza este vindecabilă.

Se tratează?

Ei bine, da! Numai că durata și eficiența tratamentului depind de momentul diagnosticării, de forma bolii, de stadiul de evoluție al acesteia și de celelalte probleme de sănătate asociate. Tratamentul pentru tuberculoza sensibilă la medicaţie cât şi cel pentru forma multidrog rezistentă se face în cadrul spitalelor şi secţiilor specializate de pneumoftiziologie. Totuși, mulți dintre pacienți nu au posibilități materiale pentru a respecta tratamentul de lungă durată, așa că riscul de a transmite boala în continuare este foarte mare.

„Statistic, ştim că tuberculoza afectează cu precădere bărbaţii, care, în cele mai multe familii sunt singurii care au un loc de muncă şi implicit sunt unica sursă de venit. De aceea, în special în zonele rurale şi în comunităţile de persoane vulnerabile, sau fără adăpost, majoritatea pacienţilor se află în faţa unei alegeri foarte grele: familia sau propria sănătate. Rezultatul îl ştim cu toţii deja şi este reflectat în aceste cifre în creştere.”, spune Ştefan Răduţ, Vicepreşedinte al Asociaţiei pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă (ASPTMR).

Atenție la primele semne de TBC!

„Pentru a identifica la timp cazurile de tuberculoză şi pentru începerea imediată a tratamentului este necesar ca simptomele acesteia să fie bine cunoscute, întrucât ar putea fi confundate sau chiar ignorate. Tuberculoza se localizează în cele mai frecvente cazuri la nivelul plămânilor. Semnele care trebuie luate în considerare pentru realizarea analizelor specifice tuberculozei sunt tuse cu expectoraţie, temperatură între 37-38 de grade Celsius, pierderea poftei de mâncare, transpiraţii predominant nocturne şi scăderea în greutate aparent fără motiv. Orice persoană cu semnele descrise ar trebui să se prezinte de urgenţă la un consult de specialitate.”, spune dr. Gilda Popescu, Coordonator al Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

Sursa foto: 123rf.com