Tătăneasa are acțiune antiinflamatoare şi cicatrizantă. Se recomandă să nu fie folosită pentru uz intern, pentru că dăunează ficatului și poate fi cancerigenă.

Tătăneasa, doar pentru uz extern

”Cercetările efectuate în ţara noastră şi în alte țări au pus în evidenţă că alantoina, substanță pe care o conține planta are acţiune antiinfiamaloare şi cicatrizantă”, spune dr. Farmacist Ovidiu Bojor care precizează că tătăneasa ”a fost recomandată şi pentru uzul intern în trecut, fără să se ţină seama de prezenţa alcaloizilor pirolizidinici cu acţiune cancerigenă şi hepatotoxică. Era recomandată şi ca antidizenteric, în ulcerul gastric etc. În prezent, aplicaţiile în uzul intern au fost interzise. Extern, se utilizează ca antiinflamator şi cicatrizant”, precizează specialistul.

Gargară cu decoct de tătăneasă

Pentru uz extern, se face un decoct din patru-cinci lingurițe de rădăcină de tătăneasă la o cană cu apă. Se recomandă pentru gargară şi clătirea gurii în gingivite, stomatite, abcese dentare, pentru cicatrizarea rănilor nedeschise. Decoctul de tătăneasă mai poate fi folosit pentru spălarea zonelor intime în boli venerice. Se mai poate prepara tinctură din 10 g rădăcini la 100 ml aicool de 70º. Se lasă la macerat timp de opt zile. Se folosește, îndoită cu apă fiartă şi răcită, pentru comprese care se aplică direct pe zona afectată.

Când o recoltezi: Rădăcina de tătăneasa se scoate din pământ primăvara (martie-aprilie) sau toamna (septembrie-octombrie).

Sursa foto: 123rf.com