Citește și:Amorțește mâna? Iată ce pot ascunde amorțelile banale

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune cauzată de compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii sau a canalului carpian. Umflarea, inflamația sau fractura pot îngusta acest canal. Afecțiunea este asociată cu mișcarea repetitivă sau utilizarea în exces a mâinii, retenția de lichide în sarcină, traumatism al nervului la nivelul canalul carpian sau artrita reumatoidă. Printre simptomele resimțite de o persoană diagnosticată cu sindrom de tunel carpian se număra durere, o senzație de furnicături și amorțeală la nivelul degetelor și slăbiciune musculară.

Iată ce trebuie să știi atunci când începi să resimți dureri

1. Ceea ce pare a fi sindromul de tunel carpian poate fi tendinită a încheieturii mâinii. Și aceasta pentru că simptomele resimțite la nivelul antebrațului și degetelor sunt similare. Conform specialiștilor, tendinita s evindecă mai ușor față d esindromul de tunel carpian, nefiind nevoie mereu de intervenție chirurgicală.

2. Calculatorul nu este singurul vinovat pentru presiunea exercitată asupra mâinilor și degetelor.
Atât sindromul de tunel carpian, cât și tendinita la nivelul încheieturii mâinii sunt afecțiuni tot mai frecvențe în țările dezvoltate. Cauza o reprezintă stresul repetitiv și lipsa de diversitate în sarcinile primite la muncă, dar și în materie de hobby-uri. În plus, o serie de alte afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă și diabetul zaharat, sunt asociate cu sindromul de tunel carpian. Sarcina, de asemenea, este asociată cu această afecțiune.

Fă exerciții cu palmele și încheieturile mâinilor

3. Organismul are nevoie de variație. Atunci când tastezi sau tricotezi încontinuu, ore în șir, încearcă să mai schimbi poziția corpului. Schimbarea posturii pe parcursul zilei aduce beneficii importante asupra încheieturii mâinii.

4. Optează pentru dispozitivele ergonomice.
Dacă obișnuiești să tastezi mult la locul de muncă, folosirea anumitor dispozitive te-ar putea ajuta să previi consecințele negative asupra încheieturii și degetelor. Printre aceste dispozitive se numără: o tastatură ergonomică care urmează poziția naturală a brațelor pe măsură ce tastezi, un dispozitiv pe care să-ți poți sprijini încheietura mâinii – acesta va menține încheietura în poziție neutră sau un birou și un scaun suficient de înalte pentru a îți menține coatele îndoite la 90 de grade și umerii relaxați.

Discută cu medicul dacă medicamentele nu dau randament

5. Fă pauze pentru a efectua mici exerciții de întindere sau masaj
Atunci când simți o presiune la nivelul încheieturilor, încercă să le masezi ușor sau să faci mici exerciții de întindere a mușchilor și ligamentelor. „Folosește mingii de masaj pentru a relaxa mușchii de la nivelul palmei și încheieturii. De asemenea, atunci când faci exerciții de întindere, menține mișcarea timp de 20 până la 30 de secunde. Atunci când exercițiile de întindere și masajul nu reușesc să relaxeze mușchii, pot fi de folos ortezele, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și injecțiile cu steroizi. În cazul în care, durerile persistă, discută imediat cu medicul ortoped.

Citește și: