Este necesar să găsești surse vegetale de proteine atunci când ții post. Corpul are nevoie de 15 până la 35 de grame de proteine pe zi. Chiar și carnivorii ar trebui să consume din când în când surse vegetale de proteine pentru că acestea pot conține și alți nutrienți absolut necesari pe care o alimentație dezechilibrată nu îi are.

Dacă ții post, evită ”carnea falsă” – toate acele produse din soia sau din alte ingrediente făcute să aibă gust și consistență de produse din carne. Soia conține fitoestrogeni și poate dezechilibra hormonal atât bărbații, cât și femeile.

Există anumite surse vegetale de proteine complete. Dacă le consumi, nu mai ai nevoie de alte proteine. Mai sunt și surse vegetale incomplete de proteine. Dacă le consumi, va trebui să adaugi și alte alimente care să completeze meniul tău.

Dacă vrei să și slăbești în această perioadă, poți urma dieta cu năut, o sursă ideală de proteine

Surse vegetale de proteine complete

  • Două linguri de semințe de cânepă conțin 10 grame de proteine. Le poți adăuga în smoothie, în salate sau în supe cremă.
  • Semințele de dovleac – un sfert de cană de semințe de dovleac conține 10 g de proteine. În plus, conțin magneziu și zinc.
  • Amarant este o plantă folosită și pentru aspectul frumos. Grăunțele care se extrag din el seamănă cu și au gust de cereale. Avantajul este că nu conțin gluten și sunt bogate în vitamine. Ca textură, seamănă cu quinoa. Din ele se poate găti o budincă numai bună pentru micul dejun.
  • Quinoa conține 8 grame de proteine la o cană de produs fiert. Poate fi servită cu legume sau fructe proaspete și nuci.
  • Hrișca este și ea o pseudocereală. Arată și are gust de cereală, dar nu intră, tehnic vorbind, în grupa cerealelor. O cană de hrișcă fiartă conține 6 grame de proteine.

Surse vegetale de proteine incomplete

  • Lintea conține 18 grame de proteine pe porție (o cană de linte fiartă). Totuși, nu conține anumiți amino acizi care să ajute la asimilarea proteinelor. De aceea, în ziua în care mănânci linte ar trebui să consumi și grâu (sau preparate din făină integrală) sau o mână de nuci.
  • Năutul are 14 grame de proteine la o porție. Totuși, pentru a constitui o sursă completă de proteine, trebuie să consumi în aceeași zi o mână de nuci, fistic, migdale sau alune.
  • Fisticul conține 6 grame de proteine la o porție de 30 g. Totuși, pentru a fi de folos, trebuie consumat în aceeași zi cu lintea sau năutul.

Află care sunt indiciile că nu consumi suficiente proteine!

Sursa foto: 123rf.com