Consumând aceste surse naturale de vitamina C, putem să ne facem necesarul zilnic din această vitamină. Vitamina C are un important rol în reducerea colagenului, previne apariția ridurilor și dă strălucire tenului. Unele din cele mai bune surse naturale de vitamina C sunt fructele și legumele proaspete precum roșiile, căpșunele, zmeura, coacăzele, citricele, varza, pătrunjelul, cartofii noi și ardeii sunt bogate în vitamina C.
Cantitatea zilnică recomandată de vitamina C pentru adulți este:
- 90 de miligrame (mg) pentru bărbați
75 mg pentru femei
85 mg pentru femeile însărcinate - 120 mg în perioada alăptării
un supliment de 35 mg pentru persoanele care fumează
Unii experți consideră că oamenii ar trebui să consume mult mai mult decât cantitatea recomandată zilnic pentru o sănătate bună. Studiile medicale sugerează că 200 mg pe zi este o cantitate optimă pentru majoritatea adulților. Aceasta poate fi obținută din surse naturale de vitamina C.
O porție din oricare dintre alimentele de mai jos conține mai mult de 20 la sută din valoarea recomandată zilnic de vitamina C. Acest lucru face ca aceste alimente să fie „excelente” surse de vitamina C.
Următoarele 20 de alimente sunt printre cele mai bogate surse de vitamina C:
Gătitul afectează vitamina C?
Gătitul poate reduce cantitatea de vitamina din fructe și legume. Pentru a pierde cea mai mică vitamina C, consumă-le crude. Dacă este necessar să le prepari, fierbe-le la abur sau la microunde.
Citește și: Antibiotice naturale recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor
Surse naturale de vitamina C. Fructe și legume cu un conținut ridicat în vitamina C
Aliment | Porție | Milligrame (mg) | Procent din recomandarea medie de 90 mg pe zi | |
1 | Guava | O cană | 377 | 419% |
2 | Ardei gras roșu | O cană | 190 | 211% |
3 | Suc de roșii nefiert | O cană | 170 | 188.9% |
4 | Suc de portocale proaspăt | O cană | 124 | 137.8% |
5 | Ardei gras verde | O cană | 120 | 133% |
6 | Ardei iute roșu | Un ardei | 109 | 121% |
7 | Portocală | Un fruct mare | 97.5 | 108.8% |
8 | Căpșune | O cană | 97.6 | 108% |
9 | Papaya | Un fruct mic | 95.6 | 106.2% |
10 | Grepfrut roz | O cană | 93.9 | 104.3% |
11 | Broccoli crud | O cană | 81.2 | 90.2% |
12 | Ananas | O cană | 78.9 | 87.7% |
13 | Cartof | Un cartof mare | 72.7 | 80.8% |
14 | Varză de Brussels crudă | O cană | 74.8 | 79.8% |
15 | Kiwi | Un fruct | 64 | 71.1% |
16 | Mango | O cană | 60.1 | 66.7% |
17 | Pepene galben | O cană | 57.3 | 63.7% |
18 | Conopidă crudă | O cană | 51.6 | 57.3% |
19 | Lămâie | Un fruct | 44.5 | 49.4% |
20 | Grepfrut galben | O jumătate de fruct | 39 | 43.3% |
Surse naturale de vitamina C: Măcrișul
Apare primăvara și poate fi cules în poienile însorite de la deal și munte. Bogat în vitamina C, era cunoscut în trecut ca antiscorbutic. Mai conține cantități importante de fier. Are proprietăţi depurative, preţioase pentru cura de detoxifiere de primăvară, pentru eliminarea din organism a „deşeurilor” acumulate din cauza alimentaţiei specifice din perioada de iarnă. Este uşor diuretic şi laxativ, tonic şi remineralizant. Are însă şi o serie de contraindicaţii severe: în colici nefritice şi litiaze oxalice. De asemenea, nu se va consuma de către cei care au ulcer sau de gastrită hiperacidă. Se consumă ca atare sau în preparate culinare simple.
Surse naturale de vitamina C: Măceșul
”Pseudofructele de măceş conţin 0,20-0,80 g% vitamina C. Unele specii sau variaţii de cultură conţin 2-5 g % vitamina C. Mai sunt bogate în vitamina A şi au mici cantităţi de vitamina B1 şi B2, vitamina P şi K. Seminţele conţin vitamina E, ulei gras (cca 10%), ulei volatil, lecitină, zaharuri. Compoziţia chimică explică utilizarea principală a măceşelor ca un excelent tonic-vitaminizant, recomandat mai ales pentru convalescenţi şi copii, în cazurile de avitaminoze. În ce priveşte aparatul digestiv, măceşele sunt indicate în stările iritative ale intestinului (catar intestinal), în colite şi în afecţiuni hepatice. Achenele, popular „seminţele”, sunt un diuretic deosebit de eficace. Se face o infuzie sau un decoct scurt din două linguri de pulpă mărunţită la jumătate litru de apă. Se bea în cursul unei zile. Este foarte utilă asocierea cu fructe de cătină,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Sursa foto: 123rf.com