Pentru a obține un suc de morcovi sănătos care să conțină toate proprietățile de care avem nevoie este necesar să fie storși la viteză redusă.

În acest fel nu se supraîncălzesc prin frecare și nu se distrug enzimele benefice.

Sucul de morcovi poate fi combinat cu orice altă legumă sau alt fruct se dorește.

Sucul de morcovi – beneficii pentru organism

Morcovii sunt bogați în vitamina A, betacaroten, un antioxidant puternic, luteină, vitamina B, folați, minerale și nu numai.

Dacă bei zilnic suc de morcovi, simplu sau în diverse combinații, nu vei face decât un mare bine organismului tău.

Sucul de morcovi – ce se întâmplă cu organismul tău dacă bei zilnic această băutură

1. Întărește imunitatea

Morcovii sunt bogați în vitamine și minerale de care corpul are nevoie pentru a susține sistemul imunitar ridicat.

Vitamina A menține sănătatea pielii și mucoaselor membranelor, celulelor albe, ajută la eliberarea celulelor de imunitate în stomac.

Vitamina C crește nivelul de anticorpi eliberați în timpul răspunsului imunitar. Stimulează producția de celule albe și le face mai rezistente.

Vitamina C ajută și la creșterea producției de interferon, o proteină ce luptă împotriva virușilor.

Vitamina B are rol în sintetizarea și metabolizarea proteinelor ce alertează corpul că patogenii au pus stăpânire pe corp.

Și această vitamină întărește celulele albe.

Vitamina E, de asemenea, inversează îmbătrânirea celulelor T și funcția afectată.

Și fierul, zincul, cuprul din morcovi sunt minerale cheie ce ajută în producția de celule albe și luptă împotriva inflamațiilor.

2. Menține echilibrul colesterolului și al zahărului din sânge

Morcovii conțin puțini carbohidrați și au un indice glicemic scăzut, ceea ce previne creșterea nivelului de zahăr din sânge după masă.

Fibrele din compoziția sa ajută în acest sens prin încetinirea descompunerii glucozei în timpul procesului de digestie.

3. Curăță ficatul

Sucul de morcovi este eficient în tratarea afecțiunilor ficatului, elimină toxinele, detoxifică.

Fibrele din sucul de morcovi absorb bila care conține toxine și ajută corpul să le elimine.

4. Oferă strălucire pielii

Betacarotenul din morcovi inhibă radicalii liberi și procesul oxidativ. Ajută la prevenirea îmbătrânirii pielii, a uscăciunii acesteia.

Previne daunele făcute de razele soarelui, iar licopenul îmbunătățește textura pielii. Elimină chiar și semnele și petele de pe piele.

5. Întărește oasele

Vitamina K din morcovi lucrează eficient cu vitamina D și calciul la întărirea sistemului osos, crescând și densitatea oaselor.

Este eficient și în perioada de recuperare în urma ruperii/fracturii unui os.

6. Crește metabolismul

Morcovii sunt bogați în vitaminele B precum tiamina, riboflavina, miacina, vitamina B6 și folați.

Această vitamină ajută corpul la metabolizarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor. Arde depozitele de grăsime, deci este eficientă și în curele de slăbire.

Are un rol important și în construirea masei musculare, a creșterii energiei în timpul și după antrenamente.

7. Ajută sănătății orale

Alimentele bogate în fibre precum morcovii cresc producția de salivă ce ajută la prevenirea cariilor.

Nutrienții din rădăcina morcovilor au rol antibacterian și ajută la prevenirea acriilor și infecțiilor dentare.

8. Previne cancerul

Betacarotenul din morcovi îmbunătățește sistemul imunitar ce luptă cu celulele canceroase.

Fiecare varietate de morcovi are propriile sale beneficii – cel mov are antocianine, cei roșii au licopen, cei galbeni au luteină.

Consumul zilnic sau regulat de suc de morcovi poate combate și preveni cancerul de plămâni, colorectal, leucemia, cancerul de prostată.

În SUA este populară terapia Gerson, care se bazează pe morcovi proaspeți combinați cu suc de mere, eficientă împotriva cancerului.

9. Menține sănătatea inimii

Sucul de morcovi protejează sistemul cardiovascular.

Acest suc, consumat cu regularitate, poate să scadă cu 32% riscul unei boli de inimă coronariene.

Adițional, vitamina A din morcovi previne îngroșarea pereților ventriculari și a problemelor inimii cauzate de stres.

Pe de altă parte, vitamina K din morcovi previne sângerarea excesivă sau cheagurile de sânge.

Vitamina C scade riscul dezvoltării bolilor de inimă.

10. Protejează sănătatea ochilor

Toată lumea știe că sucul de morcovi face bine ochilor.

Vitamina A este importantă pentru ochi, mai precis rodopsina, proteina ce absoarbe lumina din receptorii retinei.

Studiile au arătat că un nivel scăzut de vitamina A poate să ducă, efectiv, la dispariția corneei.

Astfel, dacă nu obișnuiești să bei acest suc, simplu sau combinat, în fiecare zi, ar fi bine ca măcar la 2-3 zile să-ți faci un pahar de sănătate de care să te bucuri.

Folosește mereu produse proaspete și, pe cât se poate, organice, de la țărani care nu le-au tratat cu chimicale.

Sursa foto