Oamenii de știință de la Institutele Naţionale de Sănătate CDC, UCLA şi Universitatea Princeton estimaseră inițial că noul coronavirus poate supraviețui doar până la trei zile pe suprafeţe de plastic şi oţel inoxidabil, însă un nou studiu  realizat de Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention /CDC, contrazice aceste afirmații și demonstrează că noul virus supraviețuiește pe anumite suprafețe mult mai mult decât de credea inițial, notează CNBC.

 

Noul studiu,  care a analizat situația de pe navele de croazieră ale grupului Carnival,  Diamond Princess şi Grand Princess, arată  că aproape jumătate (46,5%) dintre cazurile de infecţii de la bordul Diamond Princess erau asimptomatice atunci când au fost testate, ceea ce ar explica parţial „rata mare de atac” a virusului.

Potrivit sursei citate, cercetătorii afirmă că pe nava Diamond Princess virusul „a fost identificat pe o varietate de suprafeţe din cabinele pasagerilor infectaţi, simptomatici şi asimptomatici, până la 17 zile după ce acestea fuseseră eliberate şi înainte de efectuarea procedurilor de dezinfectare”.

„Pe navele de croazieră COVID-19 prezintă un risc pentru răspândirea rapidă a bolii, provocând focare la persoanele vulnerabile şi sunt necesare eforturi agresive pentru a limita răspândirea”, a anunţat CDC, reiterând îndrumările care sfătuiesc persoanele vulnerabile să evite croazierele în timpul pandemiei

Pachebotul  Diamond Princess cu echipajul şi cei 3.700 de pasageri au fost carantinaţi într-un port japonez pe 4 februarie, după ce un pasager fusese diagnosticat cu COVID-19 la întoarcerea în Hong Kong. Nava avea să devină la acea vreme cel mai mare focar de COVID-19 confirmat în afara Chinei, cu peste 800 de pasageri şi membri ai echipajului infectaţi.

Nouă persoane au murit după debarcarea navei, iar dintre cele 3711 persoane de pe Diamond Princess, 712 fuseseră infectate de COVID-19.

Citește și: