Strategie pentru sănătate, în 10 pași

Preocupate de mărunțișuri cotidiene, lăsăm la o parte sănătatea. Ignorăm migrenele, picioarele umflate, durerile de mijloc ori crampele, punându-le pe seama stresului și oboselii. Uite-așa, ajungem la medic abia când nu mai putem duce pe picioare boala. Ca să nu ai parte de neplăceri, pregătește-ți acum, la început de an, „planul de bătaie” cu o strategie pentru sănătate. Medicul de familie va fi bucuros să aibă pacienți conștiincioși ca tine și te va îndruma către specialiști.

Unde-i lege, nu-i tocmeală

Dacă lipsa de bani te împiedică să-ți faci curaj, ar fi bine să știi că o vizită medicală nu te costă nimic. Ca asigurat, beneficiezi gratuit de controlul medical anual, care mai este și obligatoriu pe deasupra la persoanele trecute de 30 de ani. Și asta pentru că rolul lui e unul extrem de important, prevenind apariția și instalarea unor afecțiuni grave, care implică tratamente costisitoare.

În funcție de sex, vârstă și antecedente medicale, examenul anual de verificare a stării de sănătate constă în consultații nedureroase, investigații de rutină, dar și teste de sânge. De obicei, se analizează hemoleucograma, VSH, glicemia, colesterolul, trigliceridele, creatinina, ureea, transaminazele hepatice, bilirubina totala. Se mai pot face și teste pentru depistarea bolilor venerice, precum sifilisul, radioscopii, radiografii, ecografii. În cazul în care știi că există în familie rude, mai ales de gradul întâi, diagnosticate cu o formă de cancer, e bine să soliciți și tu analize detaliate în acest sens.

Programează-te la control pentru sănătate!

Indiferent dacă te-ai confruntat sau nu până acum cu probleme de sănătate, de pe lista cabinetelor unde va trebui neapărat să faci o vizită la început an nu trebuie să lipsească următoarele:

1.Ginecologul e pregătit să te vadă. E cel mai neplăcut control, poate, dar și cel mai necesar dintre toate, mai ales la femeile trecute de 35 de ani. Repetat anual, după începerea vieții sexuale, testul Babeș-Papanicolau poate depista din vreme eventualele leziuni de pe colul uterin și se poate evita astfel apariția cancerului. În plus, analiza secrețiilor vaginale nu trebuie pierdută din vedere.

2.Examinarea periodică a sânilor este obligatorie pentru noi, femeile. Tinerele până în 25 de ani pot fi consultate doar prin palparea manuală sau prin ecografie. Dar, restul femeilor trebuie să facă neapărat o mamografie, în special după 40 de ani. Aceasta detectează cancerul de sân în faze incipiente, când poate fi tratat și chiar vindecat.

3.La dermatolog ai fost până acum? Este foarte important de știut faptul că, deși pielea ta arată foarte bine, dermatologii sunt medicii competenți în tratamentul bolilor venerice. Așa că, dacă ai vreo suspiciune cu privire la riscurile vieții sexuale, treci pe la un cabinet de profil. Solicită să ți se facă toate analizele pentru boli transmisibile sexual. Mai bine să iasă rezultatele bune și să stai liniștită, decât să lași să se ascundă în tine boli grave.

4.Inima e în formă? Răspunsul nu-l poate da decât cardiologul.

E singura persoană care știe exact ce se petrece cu „motorașul vieții”. De obicei, controlul la cardiolog e plăcut și nedureros, așa că nu-l uita.

5.Specialistul ORL-ist îți va oferi toate detaliile și răspunsuri la întrebările cu privire la orice neregulă la nivelul nasului, gâtului, urechilor, căilor respiratorii. Mare atenție! O răgușeală banală care nu trece și persistă mai mult timp poate fi semn de cancer laringian! Așa că nu strică un control de rutină.

6.Stomatologul e „bau-bau” pentru multă lume. Dar o vizită la el, doar pentru a vedea în ce stadiu se află dantura și dacă nu au apărut modificări la nivelul gurii, nu doare. Fără frică, mergi la dentist, ca să eviți orice neplăcere.

7.Ecografia este complet nedureroasă și poate scoate la iveală afecțiuni interne la care nici nu te-ai fi gândit. Nu strică să vezi ce se întâmplă în abdomen, cu organele interne sau cu tiroida.

8.Stomacul trebuie împrietenit cu gastroenterologul.

În ziua de azi, alimentația pe fugă face ca problemele digestive să fie din ce în ce mai des întâlnite. Și nu numai stomacul are de suferit, ci și intestinele. Iar cancerul de colon face victime! De aceea, o colonoscopie se cere, căci poate depista cancerul încă dinainte să se manifeste primele simptome. Și nu ar fi rău să treci și pe la medicul proctolog cu această ocazie.

9.Osteoporoza, artroza, reumatismul sunt boli care apar la vârste tot mai fragede și necesită tratamente de lungă durată. Ortopedul va scana cu raze X coloana vertebrală, șoldurile și încheieturile, pentru a vedea densitatea osoasă. Tot acum, poate observa și eventualele varice sau problemele de circulație sanguină la nivelul membrelor inferioare.

10.Oftalmologul te ajută să privești cu încredere spre viitor. Chiar dacă nu ai probleme cu vederea, lucrând într-un domeniu care suprasolicită ochii, ai nevoie de un consult periodic. Mai mult, poți să capeți informații utile despre ochelarii de soare, de protecție etc.

De ce să merg la control?
Orice examen medical de rutină e binevenit, pentru că previne apariția bolilor grave, uneori incurabile, depistează forme de cancer în faze incipiente, când pot fi tratate, preîntâmpină răspândirea bolilor cu transmitere sexuală, previne sterilitatea, ajută evoluția unor sarcini normale, fără probleme, oferă siguranță și încredere în forțele proprii, optimism.

Sursa foto: 123rf.com