Ai încercat vreodată să strănuți cu ochii deschiși să vezi dacă poți face asta?
Strănutul, acest reflex fiziologic al organismului, are loc atunci când căile nazale sunt iritate sau înfundate, iar coprul încearcă să se protejeze sau să le desfunde.
Când ceva îți intră în nas sau acesta simte un corp străin se declanșează centrul strănutului din creier, situat în trunchiul cerebral inferior.
Semnalele sunt trimise rapid aproape de gât, ochii și gură. Apoi, mușchii pieptului se contractă puternic, iar mușchii gâtului se relaxeze rapid.
Drept urmare, aerul, împreună cu saliva și mucusul ce conține particule străine sau iritante, sunt forțate să iasă din gură și nas, având loc strănutul, curățând astfel cavitatea nazală.
Citește detalii despre strănut – simptome, cauze, tratament
Închiderea ochilor în timpul strănutului restricționează pătrunderea germenilor în ochi.
Oamenii de știință ne spun că atunci când strănutăm expulzăm peste 5.000 de particule mici de mucus/salivă, acestea pot atinge o viteză de 160 km/h.
Strănutul – știi de ce închizi ochii atunci când strănuți?
Sunt mai multe cauze pentru care facem acest gest involuntar – închidem ochii, printre acestea aflându-se
– răspunsul ochilor la strănut
– o acțiune reflexă ca atunci când sare genunchiul când îl lovești
– protejează ochii de germenii din aer
– mușchii ochilor se contractă
– un gest involuntar.
Strănutul nu are loc în timpul somnului, căci în această perioadă anumite reflexe nu sunt stimulate, iar semnalele nu ajung la creier.
Specialiștii ne recomandă să strănutăm atunci când ne vine. Oprirea sa poate conduce la probleme de sănătate precum disconfortul gâtului sau efizem facial.