Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (A.M.S.P.P.R.) solicită  ca Ministerul Sănătății să permită cabinetelor stomatologice să poată asigura într-o primă fază tratamente de urgență. În sensul intervenției necesare pentru controlul durerii, infecției ori sângerării. Fără a trebui să răspundă unor cerințe precum cea de a se dota cu nebulizatoare. Iar după ieșirea din starea de urgență să își poată desfășura activitatea aplicând precauțiunile universale care se recomandă în astfel de situații.

Ce solicită medicii stomatologi

Se solicită eliminarea cerinței de a se dota cu nebulizatoare. Deoarece din punct de vedere al asepsiei / antisepsiei în cabinetul stomatologic acestea nu aduc un plus. În schimb, vor pune o presiune financiară suplimentară pe pacienți.

În prezent stomatologia este singura specialitate medicală a cărei activitate este suspendată din data de 22 martie a.c. chiar prin ordonanță militară. Deși nu este singura ramură în care actul medical poate genera aerosoli sau se desfășoară la o distanță mai mică de 1 m față de pacient. Și în care se solicită nejustificat cerințe suplimentare, care la rândul lor diferă de la o regiune la alta și nu au un caracter unitar.

„Asistența stomatologică de urgență este în prezent limitată la urgențele medico-chirurgicale cele mai grave. Care au fost date inițial în competența cabinetelor din cadrul UPU. Astfel că pacienții cu alte patologii care reclamă intervenție urgentă nu au acces la asistență medicală din data de 22 martie. Ceea ce afectează în primul rând pacienții, ale căror probleme se pot acutiza,” spune dr. Marton Panțel, Președinte A.M.S.P.P.R.

Mai scump nu se poate

.Acest demers are la bază sondarea opiniei unui număr foarte mare dintre medici stomatologi. Fiecare are pacienții săi cu care a ținut legătura. Și cunosc deja problemele acestora dar și opinia legală a av. Luciana Mihai. Aceasta acordă consultanță juridică asociației și apreciază că „autoritățile competente trebuie să intervină deîndată. Pentru a stopa blocaje economice ori discriminirări în interiorul profesiei. Care, în cele din urmă, afectează însăși starea de sănătate orală a populației.”

În comunicat se arată că din cauza modului în care a fost gestionată situația de autorități până în prezent, există îngrijorare. Pentru viitor, în România se va căuta „o cale originală,” cum este cazul nebulizatorului. Care nu a fost impus în alte țări ale Uniunii Europene în care practica stomatologică a fost deasemenea limitată. Ci s-a recomandat doar utilizarea echipamentului adecvat de protecție și respectarea precauțiunilor universale ce se impun acum, un triaj riguros al pacienților până la prezentarea la cabinet, un protocol adecvat de igienă, o și mai riguroasă dezinfecție a suprafețelor, alături de măsuri de decalare a programărilor.

„Din cauza costului ridicat al echipamentelor de protecție și a faptului că medicii sunt puși în situația de a achiziționa și aparate de nebulizare, prețul tratamentului stomatologic este în creștere. Independent de voința medicilor. Fără să aducă beneficii terapeutice pacienților,” spune dr. George Mihai.

Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (A.M.S.P.P.R.) este organizația profesională națională a medicilor stomatologi. Este membră a Federației Dentare Internaționale, fondată în anul 1990, care a inițiat acest demers reprezentativ pentru stomatologia românească tocmai pentru că în țara noastră stomatologia este preponderent privată (în proporție de peste 95%), de la clinici la cabinete și asigură locuri de muncă pentru mai mult de 50 000 de persoane, care furnizează asistența stomatologică pentru întreaga populație din mediul urban și rural.

Sursa foto: PIXNIO