Tehnologia din ziua de azi permite depistarea mult mai ușoară a problemelor. Iar abordarea medicală integrată, prin tratamente interdisciplinare și metode digitalizate, oferă posibilitatea de a identifica cu precizie problemele fiecărui pacient. Și le rezolvă în cel mai favorabil context, într-un timp foarte scurt. Condilografia și scanarea intraorală sunt două dintre cele mai căutate și aplicate metode digitalizate.

Dr. Andi Drăguș, medic specialist în implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular, estetică dentară și unul dintre puținii specialiști din România în analiza condilografică, ne explică în detaliu ce presupune atât condilografia, cât și scanarea intraorală.

Ce este condilografia în stomatologia digitală

Condilografia este o tehnică de diagnosticare non-invazivă a articulației temporo-mandibulare (ATM). Este recomandată în cazurile reabilitărilor complexe, pe dinți naturali și implanturi dentare, precum și în tratamentele ortodontice.

„Aceasta se realizează cu ajutorul condilografului. Care este un dispozitiv complex, cu o componentă mecanică și una electronică, conectată la un computer. Cu ajutorul unui soft, medicul dentist, cu specializare pe sistem cranio-mandibular, poate vizualiza obiectivele viitoare ale tratamentului medical. Condilograful înregistrează micronic toate mișcările de dinamică ale mandibulei – rotaţia si translaţia, permiţând setarea și personalizarea obiectivelor tratamentului stomatologic.”, explică dr. Andi Drăguș.

Cum ajută

Avantajele condilografiei sunt nenumărate. În primul rând, diagnosticararea celor două articulații temporo-mandibulare este precisă. Oferă o predictibilitate a planului de tratament. Un al doilea avantaj îl reprezintă lipsa riscului de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibular în urma lucrărilor protetice. De asemenea, timpul de lucru în cabinet la multiple probe este micșorat.

Mai mult decât atât, persoanele care au probleme la nivelul cranio-mandibular și prezintă simptome precum: durere la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, în zona urechii, a cefei, a gâtului, la deschiderea largă a gurii şi chiar în timpul masticaţiei, le pot depista acum cu ajutorul acestei analize rapide.

Indiferent că avem un plan de tratament protetic cu protezare pe implanturi sau combinat implanturi cu dinţi naturali, un wax-up diagnostic, un aparat ortodontic, o repoziţionare mandibulară, o intervenţie de chirurgie dentară, toate aceste planuri de tratament trebuiesc realizate extra oral. De aceea este nevoie de un dispozitiv care să le susţină foarte exact faţă de realitatea intraorală.

Scanarea intraorală ia amprente perfect

Scanarea intraorală este cea mai rapidă și comodă metodă de amprentare dentară. Este cea mai exactă metodă de redare a campului protetic. Se face cu un dispozitiv care realizează aproximativ 3.000 de poze tridimensionale pe secundă, într-un soſt special. Și oferă acuratețe maximă.

„Procedura este extrem de rapidă, de aproximativ 2 minute. Scanează o arcadă dentară, în timp ce ocluzia dentară necesită doar 40-60 secunde. Toate aceste informații se transmit apoi prin internet direct către laboratorul de tehnică dentară. Se evită astfel deformările și eventualele modificări din timpul transportului între cabinet și laborator.”, adaugă dr. Andi Drăguș.

Dacă avantajele scanării intraorale nu sunt deja evidente, putem menționa: acuratețe înaltă, amprentare rapidă ce nu produce disconfort, calitate superioara a dispozitivelor protetice, înregistrare automată și imediată a culorii, dar și reducerea la minim a îndepărtării țesuturilor dentare în timpul unei preparări.

Scanarea intraorală este ultima tehnologie folosită pentru realizarea planurilor ortodontice, prin care medicii şi tehnicienii dentari pot reproduce forma şi mărimea exactă a dinţilor în diverse materiale, folosindu-le că modele. Ulterior pe acestea se pot face anumite măsurători, se pot proba aparate ortodontice şi lucrări dentare înainte de a fi probate și finalizate în cavitatea bucală.

Din ce în ce mai mulți pacienți trec pragul unui cabinet stomatologic având nevoie de lucrări complexe, iar fără un echipament de ultimă generație acestea nu ar putea fi duse la bun sfârșit.

Sursa foto: Clinica Dragus