Numeroase studii arată că vitamina D, în special D3, stimulează imunitatea. Pentru a te feri de infecții, asigură-te că ai un nivel optim de vitamina D. Medicii estimează că acesta ar trebui să fie de 50-70 ng/ml. Poți consuma suplimente cu vitamina D, dar cel mai bine (și ieftin) ar fi să o iei din natură. Aceasta este produsă de corp în mod natural ca urmare a expunerii la soare.

Asigură-te că ai suficiente vitamine în corp

Medicii recomandă expunerea la soare timp de 20 de minute pe zi, indiferent de anotimp. Vara, te vei feri de intervalul orar 12-16. Dar din luna octombrie până în aprilie poți face o plimbare în aer liber chiar la ora prânzului. Chiar dacă ai doar capul și mâinile expuse, tot este benefic și corpul tău produce vitamina D. În plus, vitamina C este și ea un puternic stimulent al imunității. Are calități antioxidante. Dintre fructele de la noi, cătina și măceșele conțin cea mai mare concentrație de vitamina C (2500 și, respectiv 2000 de mg la 100 g), comparativ cu portocalele care conțin doar 50 mg de vitamina C la 100 g. Cătina poate fi conservată pentru iarnă în amestec egal cu miere. Se ia câte o lingură sau două pe zi din acest amestec, pe termen lung.

Cura cu măceșe stimulează imunitatea

Poți face și o cură cu măceșe. Aceasta durează doar 5 zile. Poți să le stochezi și peste iarnă și să faci câte o cură în perioadele în care ”bântuie” gripa sau când te simți slăbită. Măceșele se pun la uscat. Se curăță foarte bine pulpa de măceșe de peri. Se dau prin râșnița de cafea, până se tranformă într-un praf fin. Se cerne prin sita de făină pentru a elimina sâmburii rămași întregi și alte impurități. Se păstrează în recipiente închise la culoare. Pulberea se mai poate găsi gata preparată la magazinele cu produse naturale. Se consumă câte o linguriță înainte de masă, de trei ori pe zi. Ține pulberea două-trei minute sub limbă înainte de a o înghiți. Atunci când este posibil, se mai poate consuma fructul proaspăt (curățat de puf și de semințe).

Citește și:

Vitamina C naturală, absolut esențială pentru imunitate

Ciuboțica-cucului întărește imunitatea

Sursa foto: 123rf.com