Simţi că ţi se întoarce stomacul pe dos, te ia cu ameţeală, eventual cu frisoane, şi te trec toate apele. Unii spun că au o senzaţie de prea-plin, altora li se pune un nod în gât, iar alţii nu se liniştesc până când nu varsă. Toate aceste simptome au în comun ceea ce numim cu toţii greaţă. Numai că, exceptând mesele copioase ori pe cele luate în grabă, doar anumite boli pot fi responsabile de asemenea senzaţii.

Acelaşi simptom, cauze diverse

O stare trecătoare de greaţă, însoţită sau nu de vomă, nu trebuie neapărat să te pună pe gânduri. Când însă aceasta se prelungeşte, neapărat trebuie să mergi la medic. Greaţa apare, de obicei, ca urmare a scăderii activităţii musculaturii stomacului. Eructaţia (eliminarea pe gură a gazelor din stomac, aşa numita popular râgâitură), stomacul greu, prea-plin, vărsăturile, diareea sau constipaţia, durerile, ameţeala sunt numai câteva dintre ”partenerele” senzaţiei de greaţă. Banala indigestie poate fi o cauză, la fel ca şi toxiinfecţia alimentară. Dar acestea sunt trecătoare, semn că organismul respinge ceea ce-i dăunează şi se apără. Însă afecţiunile precum gastrita, ulcerul gastro-duodenal, tumorile digestive, apendicita, paraziţii intestinali, bolile de ficat şi ale vezicii biliare sunt destul de grave şi au ca principal simptom greaţa. Uneori, infecţiile acute, unele boli de rinichi, neurologice ori genitale, alergiile provocate de anumite alimente se manifestă la fel. Este posibil şi ca anumite medicamente, precum antibioticele, contraceptivele ori somniferele, să fie o cauză a apariţiei senzaţiei de greaţă, însoţită sau nu de alte tulburări gastro-intestinale, cum sunt flatulenţa, eructaţia, dispepsia, diareea sau constipaţia.

Află de la ce ţi se trage starea de greață

Înainte de a te îndopa cu medicamente, verifică-ţi simptomele cu atenţie. Dacă nu te simţi în stare s-o faci singură, cere sfatul specialistului. Spre exemplu, când greaţa este însoţită de o durere de cap care nu cedează la analgezice uşoare, de senzaţia de vomă şi de presiune în spatele ochilor, cauza poate fi poziţia incorectă a gâtului în activităţile zilnice, mai exact statul cocoşat, atât la birou, cât şi în mers, dar şi spondiloza cervicală. Ameţeala sau vertijul, care duc la pierderea echilibrului şi însoţesc greaţa pot fi simptome ale unei afecţiuni a urechii interne. Când apare şi starea de leşin, poate fi vorba despre probleme neurologice sau cardiace. Şi anemia, creşterea sau scăderea bruscă a tensiunii arteriale dau astfel de stări.

Alergie sau intoleranță?

Potrivit unui studiu realizat de York Test, 9 din 10 români au intoleranță alimentară la cel puțin un aliment. Iar aceasta poate avea ca simptom greața. Atenție! Este vorba despre intoleranță și nu de alergie. Dr. Ionuţ Ştefan spune că „spre deosebire de alergie, care se manifestă imediat, intoleranţa își face simțită prezența după o perioadă de câteva zile, prin balonări, tulburări de tranzit intestinal şi erupţii cutanate. Este o problemă serioasă, pentru că procesarea şi tehnologizarea alimentelor a dus la modificarea structurii acestora. De aceea, înainte de a începe o dietă, este bine să verificăm care sunt alimentele care ne provoacă intoleranță. Emoțiile puternice și stresul prelungit au și ele un rol în apariția intoleranțelor alimentare și, implicit, a simptomelor acestora.”, spune Dr. Ionuţ Şerban, medic nutriţionist

Sursa foto: 123rf.com