Citește și: Salata eficientă contra cancerului. Trebuie să o consumi cel puțin o dată pe săptămână

Compoziția chimică complexă a plantei Angelica archangelica (iarba îngerilor, antonică sau buciniș, cum e cunoscută românilor) explică multiplele proprietăți terapeutice, eficiente în tratamentul afecțiunilor interne grave.
În scop medicinal, planta se recoltează de-a lungul primăverii și la sfârșitul verii. Doar părțile superioare ale plantei, cele care cresc deasupra pământului, se recoltează în lunile iunie și iulie. După recoltare, planta se usucă imediat și se folosește doar de-a lungul unui an. Atât rădăcinile, rizomii, cât și semințele, frunzele și tulpinile acestei plante ocrotită de lege conțin uleiuri eterice, acizi organici, acizi grași, taninuri, substanțe amare, glucide și vitamine din complexul B.

Vindecă 80 de afecțiuni, potrivit fitoterapeuților

Datorită proprietăților sudorifice, antibiotice, digestive, Angelica este eficientă în tratamentul intern a peste 80 de afecțiuni: stări depresive, astenie, isterie, dificultăți de concentrare, întârziere de dezvoltare mentală la copii, bulimie, colită de fermentație și de putrefacție, gastrită hipoacidă, indigestie, ulcer gastro-duodenal, epidemii, rahitism, tulburări hormonale la femei, cancer, boli infecțioase grave ( TBC, hepatită virală, scleroză în plăci, ciroză, paralizie). Pentru întârzierea procesului de îmbătrânire, specialiștii recomandă uleiul eteric din semințe, în doze moderate. La fel de eficientă este terapia cu rădăcini de Angelica, mestecate zilnic, conform sfaturilor unui fitoterapeut.

E indicată în revitalizarea sistemului nervos

Fitoterapeutul francez Eric Favre recomandă infuzia preparată din tulpinile și rădăcinile plantei în tratamentul astmului și în cazuri de epuizare a sistemului nervos. Deosebit de eficient este și tratamentul în cazul unei digestii dificile, în anemii, balonări, aerofagie, bronșită, răceli și în forme severe de gripă. În același timp, semințele folosite la prepararea infuziilor calmează stările de agitație, depresia și durerile de cap. În cazul persoanelor suferinde de boli grave, tratamentul cu Angelică elimină blocajele care se manifestă prin balonări, vomă, apatie și slăbiciune fizică și mentală. Din tulpinile plantei se prepară băuturi tonice și relaxante în toată Europa. ATENȚIE!  Femeile însărcinate și diabeticii nu au voie să consume ceaiuri, tincturi, uleiuri etc produse din această plantă.

Citește și: