Alimentele procesate, toxinele din mediu și gradul ridicat de stres ne afectează zilnic corpul și conduc la diverse stări inflamatorii. Acestea pot duce la cele mai diverse boli, de la astm, boli autoimune și afecțiuni cardiace până la boala Alzheimer sau cancer. Dacă reușim să prevenim inflamațiile, putem combate îmbolnăvirile și chiar întârzia îmbătrânirea. Iar alimentele pot juca un rol foarte important în prevenirea stărilor inflamatorii. Alimentele procesate, cu un conținut ridicat de zahăr  constituie o principală cauză a inflamațiilor. Renunță sau redu semnificativ cantitatea acestora în dieta ta. Există însă un număr de alimente pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta zilnică.

Iată care alimente pot funcționa ca adevărate antiinflamatoare naturale:

Sfeclă roșie

Culoarea intensă a acestei legume este o dovadă a proprietății sale puternic antioxidante și antiinflamatoare. Sfecla roșie (și sucul de sfeclă roșie) reduc inflamația și protejează împotriva cancerului și a bolilor de inimă datorită conținutului de fibre, vitamina C și a pigmenților din plante numite betalaine.

Afine

Afinele sunt delicioase și extrem de bogate în antioxidanți, ajutând la combaterea radicalilor liberi din corp. Afinele protejează împotriva declinului cognitiv, îmbunătățesc memoria, sunt antiinflamatoare și combat stresul oxidativ. Și alte fructe de pădure constituie un aliat de nădejde împotriva inflamațiilor. Conform studiilor, de exemplu, extractul de zmeură combate artrita, afinele pot proteja împotriva inflamațiilor intestinale și a colitei ulcerative iar consumul de căpșuni reduce cantitatea de proteină C reactivă din sânge (o substanță produsă de ficat ca răspuns la inflamații).

Nuci

O altă sursă de grăsimi sănătoase care pot fi socotite pe drept cuvânt antiinflamatoare sunt nucile, în special migdalele, care sunt bogate în fibre, calciu și vitamina E și nucile care au cantități ridicate de acid alfa-linoleic, un acid gras de tipul omega 3. Însă toate nucile prezintă cantități foarte mari de antioxidanți, care pot ajuta corpul să combată și să repare daunele produse de inflamații. Nucile, alături de pește, legume cu frunze verzi și cereale integrale fac parte din dieta mediteraneană, una dintre cele mai sănătoase din lume, cu importante beneficii antiinflamatoare.

Pește gras

Peștele gras precum somonul, macroul, tonul și sardinele au un conținut ridicat de acizi grași omega 3. Conform a numeroase studii, aceștia sunt substanțe puternic antiinflamatoare. Pentru a beneficia de acest rol antiinflamator este însă recomandat să consumăm pește de mai multe ori pe săptămână. Acesta ar fi de preferat să fie fiert sau preparat la cuptor și nu prăjit în ulei. Dacă e puțin probabil să reușești să consumi pește atât de des, există suplimente cu ulei de pește pe care le poți găsi în farmacii.

Ananas

Ananasul prezintă puternice proprietăți antiinflamatoare. Substanța care conferă ananasului aceste calități antiinflamatoare contribuie de asemenea la o mai bună digestie. Ananasul are de asemenea un conținut ridicat de vitamina C care poate ajuta organismul să combată virușii și îmbolnăvirile. Poți consuma ananasul pe post de desert. De asemenea îl poți adăuga unui smoothie cu măr verde, castravete și tulpini de țelină pentru a-ți stimula la maxim imunitatea.

Foto: Pixabay