Unii oameni cred că stresul îi face să funcționeze mai bine, dar acest lucru este, rareori, adevărat, întrucât studiile oamenilor de știință au arătat in mod constant contrariul: stresul determină, de obicei, o persoană să facă mai multe greșeli. Pe lângă faptul că te face să uiți și unde ți-ai pus cheile sau telefonul, stresul poate avea și un puternic impact negativ asupra organismului tău.

Iată opt exemple în care stresul poate deveni extrem de periculos:

Te împiedică să-ți controlezi emoțiile

Noi cercetări arată că din cauza stresului îți porți pierde cu ușurință calmul. Un studiu efectuat de neurologi, în 2013 a demonstrat că și niveluri ușoare de stres pot afecta capacitatea noastra de ne a controla emoțiile.

În cadrul studiului, cercetatorii i-au învățat pe oamenii pe care i-au intervievat tehnici de control ale stresului. Apoi i-au supus pe participanți sub un stres ușor, punându-i să-și țină mâinile  în apă rece cu gheață, în timp ce li se arătau imagini cu șerpi și păianjeni, iar aceștia nu au reușit să se calmeze.

„Rezultatele noastre sugerează că și cele mai ușoare  forme de stres, cum ar fi cel întâlnit în viața de zi cu zi, pot afecta capacitatea de a folosi tehnici cognitive cunoscute pentru a controla frica si anxietate”,  a explicat apoi autorul principal principal al studiului doctorul  Candace Raio.

Stresul poate agrava bolile

Unii oameni sunt mai predispuși la anumite boli, iar stresul cronic poate da undă verde acestor afecțiuni. Stresul poate agrava boli precum cancer, boli pulmonare, accidente fatale, suicid sau ciroză hepatică.

Mai mult, oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, au descoperit că minorii (copiii) ce sunt expuși unui stres cronic (pe termen lung) sunt mai susceptibili de a dezvolta o boală psihică, mai ales în cazul în care sunt predispuși genetic.

Totodată, stresul afectează sistemul imunitar, ceea ce îl face pe om mai vulnerabil la răceli și infecții.

Stresul îți poate afecta viața sentimentală

Sexul este o modalitate plăcută și eficientă de a scăpa de stres, însă acesta vă poate face, de asemenea,  să vă pierdeți rapid apetitul sexual.

Un studiu din 1984 a arătat că stresul poate afecta  greutatea corporală a unui om, nivelurile de testosteron și dorința sexuală, în timp ce numeroase alte studii au indicat că acesta poate duce chiar și la impotență.

Un nivel ridicat de stres la femeile gravide, de asemenea, pot declanșa modificări ale copiilor lor, pe măsură ce cresc, în special, probleme de comportament si de dezvoltare.

Stresul îți poate distruge dinții și gingiile

Unii oameni răspund la situații de stres prin ticuri nervoase sau prin scrâșnitul din dinți. Oamenii de multe ori își scrâșnesc dintii în mod inconștient sau atunci când dorm (bruxism), afectându-și pe termen lung maxilarul și dinții. Un studiu multi-universitar, în 2012, de asemenea, a demonstrat că stresul poate provoca boli ale gingiilor.

Cercetatorii au ajuns la concluzia că stresul provocat de momente importante din viață precum căsătoria, maternitatea, munca sau lipsa de implicare romantică reprezintă factori ai bolii  parodontale. Dar cel mai mare risc îl prezintă oamenii care devin extrem de tensionați din cauza stresului cauzat de situația lor financiară.

Îți poate afecta grav inima

Stresul poate afecta fizic mușchiul inimii. Hormonii de stres îți cresc ritmul cardiac și îți contractă vasele de sânge, fapt pentru care îți forțează inima să lucreze mai mult și crește tensiunea arterială.

Potrivit Institutului American de stres, rata de incidență a atacurilor de cord și ale morții subite cresc după incidentele majore de stres.

Provoacă creșterea în greutate

Cercetătorii americani de la Universitatea din Miami au constatat că atunci când oamenii se află în situații de stres, aceștia sunt mai predispuși de a consuma cu 40 la suta mai multe alimente decât în mod normal. Aceștia recomandă ca înainte de mese, oamenii să evite să se mai uite la știri pentru a nu primi vești proaste care să ducă la supraalimentare.

Stresul te îmbătrânește

Stresul cronic contribuie în mod semnificativ la îmbătrânirea prematură. Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că stresul scurtează telomerii( structuri de la sfârșitul cromozomilor pe care îi protejează  împotriva îmbătrânirii),  iar noile celule nu se pot dezvolta la fel de repede pentru a prelua rolul acestora. Acest lucru duce la semnele inevitabile ale îmbătrânirii: riduri, slăbiciune musculară, vedere slabă.

Poate duce la invaliditate pe termen lung

Pericolele potențiale create de stres nu trebuie subestimate. Ele pot duce la invaliditate pe termen lung, care poate fi suficient de gravă încât să te pună în imposibilitatea de a mai lucra. Cercetatorii au ajuns la această concluzie după un studiu realizat pe o perioadă de cinci ani,  la care au participat  17.000 de adulți din Suedia, cu vârste între  18 -64 de ani. Unul din patru participanți la studiu care au fost supuși unui nivel ușor de stres, au avut diverse diazabilități suferind de  afecțiuni  cum ar fi angina, hipertensiune arteriala, și accidentul vascular cerebral.

Foto: Shutterstock