Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, spune că periuța dentară merită o atenție deosebită. Semnele pe care aceasta ni le transmite ne pot ajuta la păstrarea sănătății orale pe termen lung. Trebuie să fii atentă la ce spune periuța de dinți despre sănătatea ta.

Citește și: Periuța de dinți se schimbă des, ca să păstrezi dinții sănătoși

Totul în jurul nostru este comunicare. Chiar și lucrurile neînsuflețite, cum ar fi o simplă periuță dentară, ne pot comunica lucruri importante. Iar unele dintre ele ne pot influența sănătatea.

Ce spune periuța de dinți despre sănătatea ta: Urme de sânge pe periuță și în chiuvetă

Urmele de sânge pe periuță și în chiuvetă reprezintă, de obicei, primul semn de gingivită. “Dacă gingiile sunt umflate, roșii și sângerează ușor la atingere, aveți gingivită, care este stadiul inițial, din fericire reversibil, al parodontozei. Sângele conține celulele de apărare împotriva bacteriilor, iar corpul îl trimite acolo unde acestea sunt prezente: spre zonele dentare cu placă bacteriană sau resturi alimentare care duc la înmulțirea bacteriilor, adică lângă gingie”, explică specialistul ortodont.

Ce e de făcut: zona respectivă trebuie curățată din ce în ce mai bine și în nici un caz evitată la periaj, deoarece acest lucru va favoriza acumularea a și mai multă placă bacteriană, iar sângerarea va fi și mai mare.

Regula de aur: periem până nu mai sângerăm.

Citește și: Cum previi gingivita prin metode naturale

Ce spune periuța de dinți despre sănătatea ta: Peri tociți, decolorați

Acest lucru este semn că periuța este deja foarte veche și nu își mai îndeplinește corect rolul, fiind momentul că ea să fie înlocuită.

Ce e de făcut: este timpul pentru o nouă periuță dentară, de preferat tot cu peri colorați, care să indice gradul de uzură. Un reminder în calendar poate fi util pentru a o schimba peste 2-3 luni.

Citește și: Cum îți detoxifiezi gura, oglinda stării tale de sănătate

Ce spune periuța de dinți despre sănătatea ta: Peri înclinați, împrăștiați

Chiar și dacă periuța este aproape nouă, dacă ea prezintă peri aproape orizontali și ciufuliți, înseamnă că periajul este prea agresiv. În timp, smalțul se va toci, iar gingia se va retrage.

Ce e de făcut: “În acest caz există două opțiuni: fie schimbarea tehnicii de periaj, fie folosirea unei periuțe electrice cu senzor de presiune, care avertizează sonor sau luminos sau chiar se oprește dacă presiunea este prea mare și riscăm să periem și rădăcinile și să ne alegem cu sensibilitate dentară”, atenționează Dr. Mihaela Dan.

Ce spune periuța de dinți despre sănătatea ta. Periuța de dinți are un miros neplăcut

Periuțele de dinți pot fi o bază de reproducere pentru bacterii. Studiile medicale au descoperit că perii lor pot conține microorganisme dăunătoare, cum ar fi Streptococcus mutans (care poate provoca carii dentare) și Candida albicans. “Temerile legate de bacteriile prezente în baie determina multe persoane să își acopere periuțele de dinți. Însă capacele din plastic păstrează periile mai umezite. Ca urmare, germenii se înmulțesc repede”, explică specialistul ortodont.

Ce e de făcut: “În primul rând, să înlocuim periuța de dinți imediat și să renunțăm la folosirea capacului. După utilizare, periuța de dinți trebuie curățată, scuturată și lăsată să se usuce în aer liber”, recomandă medicul.

Așadar, periuța dentară este un instrument ce ne ajută să ne păstrăm sănătatea dinților și să avem un zâmbet curat și strălucitor atâta vreme cât o folosim cum și cât trebuie.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com