Rachele Chaar, o bloggeriță de 25 de ani, a trecut prin această cumplită experiență. S-a luptat cu cancerul și a învins. Și-a dorit să împărtășească mai multor oameni din experiența ei și a colegilor de suferință. A scris pentru site-ul huffingtonpost.co.uk o listă de afirmații nepotrivite pe care să nu i le spui niciodată unei persoane care are cancer.

Ce să nu-i spui niciodată unei persoane care are cancer: ”Cel puțin, ai o formă ușoară de cancer”

Fiind diagnosticată cum limfon Hodgkin, am auzit aceste cuvinete de la mulți oameni, chiar și de la medici. Conform statisticilor, forma de cancer pe care am avut-o are foarte mari rate de supraviețuire. Cel mai probabil, se va vindeca după câteva luni de chimioterapie. Totuși, după ce ai o recidivă nu mai simți că ai ”o formă ușoară de cancer”. Chiar și cei care nu recidivează după tratament se tem de o recidivă. Fiecare investigație de rutină devine o experiență terifiantă. Deci, nu există ”forme ușoare” de cancer.

O rană pe col înseamnă cancer?

Ce să nu-i spui niciodată unei persoane care are cancer: ”Chimioterapia ucide. Ai încercat medicina alternativă?”

Această întrebare în special m-a deranjat pe mine ca pacient cu cancer. Vă rog, nu mai suferați nimănui care are cancer acest lucru. Nu mai vrem să auzim de fructul magic din Mexic care omoară toate celule canceroase din corp. Acele articole au de obicei titlul: ”Tratamentul pentru cancer pe care doctorii nu vor să-l afli”. Oau! Nici măcar nu spun ce cancer. O cură minunată care distruge toate tipurile de cancer.

Motivul pentru care această frază mă deranjează este că perspectiva de a face chimioterapie, radioterapie sau o operație este absolut terifiantă pentru majoritatea oamenilor. Unii vor dori să încerce orice alternativă, reală sau nu. În loc să-i propui medicina alternativă, sugerează-i să urmeze un trtament complementar (aprobat de medicul curant). Medicina complementară este folosită alături (nu în loc de) medicina alopată. Poate fi folosită pentru a potența tratamentul și pentru a combate efectele negative ale chimio și radioterapiei.

Ce să nu-i spui niciodată unei persoane care are cancer:Cum de ai făcut cancer?”

Atunci când pui această întrebare, se presupune că persoana putea face ceva ca să prevină îmbolnăvirea, dar nu a făcut. Este ultimul lucru pe care ai vrea să-l auzi atunci când ți s-a pus diagnosticul unei boli care îți amenință viața.

Știm că anumite tipuri de cancer sunt asociate cu anumiți factori de risc. Se fac încă studii pentru a vedea cum poți preveni boala. Adevărul este că nu există un mod de viață care să garanteze că nu vei face niciodată cancer. De exemplu, chiar dacă se știe că fumătorii au un risc mai mare de a face cancer la plămâni, există și nefumători care fac boala. Cel mai bine este să ai o dietă echilibrată și faci sport, dar nici asta nu garantează că nu te vei îmbolnăvi.

Shannen Doherty, în lacrimi! Dezvăluiri sfâșietoare despre lupta împotriva cancerului

Ce să nu-i spui niciodată unei persoane care are cancer: ”O să fie bine”

În primul rând, nu ai de unde să știi asta. În al doilea rând, pare că minimalizezi situația. Ai putea, în schimb, să apreciezi că persoana este curajoasă și că face față bine situației. Cel mai mult contează să-i arăți dragoste și să-i spui că ești alături de ea.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com