Citește și: Terapia cu laser repară oasele după căzături

Studiul a fost publicat după ce Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA) a aprobat, recent, un tratament constând în modificarea genetică a sistemului imunitar al unui pacient pentru a lupta împotriva leucemiei, bazat pe terapia CAR-T. În cadrul acestui tratament, propriile celule imunitare ale pacientului, care sunt modificate genetic, caută și atacă celulele vinovate de declanșarea leucemiei. Acestea au la suprafața lor o moleculă numită CD19. Terapia se bazează pe celulele T ale pacientului — un tip de celule imunitare ce pot deveni astfel o puternică mașinărie ucigașă.

Molecula CD22 este ”cheia” vindecării

Crystal Mackall, specialistă în oncologie la Stanford, și Terry Fry, hematolog pediatric la NIH, au descoperit că și o moleculă numită CD22 poate deveni o țintă similară. Cercetătorii au tratat 21 de pacienți cu leucemie B rezistentă la tratament cu vârste între șapte și 30 de ani pentru a testa noua metodă orientată către molecula CD22. 17 dintre aceștia fuseseră tratați anterior cu terapia direcționată către molecula CD19, iar 15 au suferit o revenire a bolii sau corpul lor nu a răspuns tratamentului.

Specialiștii au descoperit că în urma administrării celei mai mici doze, o șesime dintre pacienți au prezentat o remisiune completă. În cazul unei doze mai mari, 11 din 15 pacienți au intrat în remisiune. Oamenii de știință speră ca prin utilizarea tehnicii direcționate în mod simultan pe moleculele CD19 și CD22 se poate realiza o abordare prin care celulele canceroase nu mai pot ”evada”, obținându-se astfel o nouă terapie pentru vindecarea leucemiei.

Citește și: