Sparanghelul conține vitamina A, E, K și vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6 etc.) și minerale cum ar fi fier, calciu, magneziu, fosfor, zinc, potasiu și seleniu. Prezintă o cantitate foarte mică de calorii, zero colesterol și un conținut scăzut de sodiu. Acesta din urmă, prezent în sare, este asociat cu hipertensiunea. În plus, sparanghelul conține multe fibre, esențiale pentru o digestie optimă.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să consumi săptămânal sparanghel:

Sparanghelul crește fertilitatea

Conform studiilor, sparanghelul este util pentru creșterea libidoului, reglarea producției hormonale și a activității sistemului reproducător. În cazul bărbaților, sparanghelul crește producția de spermatozoizi și motilitatea acestora. La femei, sparanghelul reduce simptomele menopauzei și anemia. Această legumă are rol galactogog, respectiv îmbunătățește calitatea și cantitatea laptelui matern. Stimulează de asemenea apetitul la femeile care alăptează. Are un efect pozitiv asupra activității glandelor mamare și a organelor genitale, protejându-le sănătatea.

Sparanghelul este util în sarcină

Cantitatea ridicată de acid folic din sparanghel reduce riscul de greutatea scăzută la naștere și de defecte congenitale. Acidul folic este esențial pentru dezvoltarea creierului și a întregului sistem nervos la făt. În plus, reduce riscul de complicații reprezentate prin edem sau retenție de apă în țesuturi ca urmare a efectului diuretic.

Sparanghelul reduce simptomele sindromului premenstrual

Consumul de sparanghel reduce balonarea din perioada premergătoare menstrei. Prezența substanțelor nutritive esențiale din compoziția sa contribuie la combaterea depresiei, oboselii, stresului și la reducerea crampelor menstruale. Sparanghelul ajută la reglarea fluxului de sânge menstrual și la menținerea echilibrului hormonal în timpul menstrei.

Sparanghelul are rol antidepresiv

Conform studiilor, sparanghelul are calități antidepresive și scade anxietatea. Contribuie la stimularea memoriei, la creșterea producției de estrogen și la calmarea sistemului nervos. În plus, sparanghelul este util în tratarea afecțiunilor neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson, boala Alzheimer etc. Aceste beneficii se datorează fitoestrogenilor prezenți în această legumă care au rol neuroprotector.

 

Foto: Pixabay