CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Căutăm poțiuni magice și leacuri-minune, când avem la îndemână cel mai simplu remediu. Somnul este un medicament uluitor. Numărul procedurilor cosmetice şi anti-îmbătrânire a explodat. Femeile între 30 și 50 de ani sunt încrezătoare că tratamentele de ultimă generaţie vor reuşi să le întârzie îmbătrânirea. Și plătesc bani grei pentru asta. Or, îngrijirea pielii începe acasă. Și fiecare dintre noi este responsabil să-i ofere cele mai bune condiţii pentru a o menţine tânără şi sănătoasă cât mai mult timp.

Somnul este tratamentul plăcut

„Există noi tehnici de corecţie şi atenuare a procesului de îmbătrânire. Este vorba despre reducerea ridurilor cu toxina botulinică sau acid hialuronic, revitalizarea pielii cu vitamine şi antioxidanti prin mezoterapie, refacerea barierei pielii şi stimularea hidratării prin peelinguri chimice. Însă, adesea, sunt pierdute din vedere măsurile generale obligatorii pentru menţinerea sănătăţii pielii. Iar somnul este una dintre ele. Căci somnul este un element vital. Dacă un copil are nevoie de somn suficient pentru a creşte, o persoană adultă are nevoie de aceeaşi lucru pentru a-şi menţine o piele suplă şi sănătoasă.”, explică dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog.

Lipsa somnului face ravagii în organism

Pentru a înţelege efectele benefice ale somnului asupra pielii este mai uşor să cunoaştem rezultatul lipsei de somn asupra celui mai mare organ al corpului. Unul din primele semne care arată că o persoană nu are parte de suficient somn sunt cearcănele. Și pielea devitalizată şi lipsită de supleţe. În plus, este afectată de reducerea fluxului de sânge.

„Din păcate, ca urmare o oxigenării scăzute, tenul va căpăta o culoare mai vineţie, vizibilă în special în jurul ochilor, unde tegumentele sunt mult mai subţiri. Ochii congestionaţi, cu cearcăne sunt alt indiciu care arată că nu am avut parte de suficient somn. Din fericire, toate aceste efecte ale lipsei de somn pot fi ameliorate sau chiar complet eliminate dacă dormim suficient. În plus, pentru a reduce şi mai mult umflarea ochilor şi apariţia cearcănelor este recomandat să ne odihnim pe spate, cu capul uşor ridicat”, recomandă specialistul dermatolog.

Reții apă?

Lipsa somnului va afecta şi procesele metabolice, care scad în activitate. În acest fel îşi face apariţia retenţia de apă. Este cel mai uşor vizibilă în jurul ochilor, unde apar aşa numitele “pungi” de apă. S-a demonstrat și că în cazul persoanelor care dorm mai puţin de 5 ore pe noapte procesul de îmbătrânire este accelerat. Acestea sunt predispuse la apariţia a cu până la de două ori mai multe riduri în comparaţie cu cele care dorm minim 7 ore pe noapte.

„Hormonul creşterii este eliberat în mod natural atât la începutul, precum şi în fazele tardive ale somnului. Acest hormon are un rol esenţial în stimularea producţiei de celule noi ale pielii şi în sinteza de colagen. Cu alte cuvinte, susţine regenerarea pielii în timpul nopţii. Atunci când nu are parte de suficient somn, corpul nostru nu eliberează acest hormon de creştere. Și produce mai mult cortizol, hormonul stresului. Acesta stimulează degradarea colagenului. Și poate creşte inflamaţia pielii, favorizând apariţia ridurilor şi a acneei.”, explică dr. Vlădău, Hebra Dermatologie.

Hormonul creşterii este eliberat numai în timpul somnului profund. Atunci când corpul şi creierul sunt capabile să se regenereze pe deplin după activităţile din timpul zilei. Iar efectele se vor vedea pe chipul celor care se bucura de cel puţin 7 ore de somn în timpul nopţii.

Pielea se îmbolnăvește

Atunci când nu dormim suficient, funcţia de barieră a pielii este compromisă. Drept urmare, bolile dermatologice precum eczema, psoriazisul, dermatita atopică se pot agrava sau pot fi declanşate. Totodată, lipsa somnului va cauza scăderea nivelului de umiditate şi pH-ul tenului, motiv pentru care acesta va arăta tern, lipsit de strălucire.

Aşadar, deşi a devenit din ce în ce mai greu să avem parte de o cantitate suficientă de somn într-o societate modernă în care stresul ne urmăreşte la tot pasul, este important să oferim organismului odihna de care are nevoie. În acest sens, Fundaţia Naţională a Somnului din Statele Unite, în urma cercetărilor şi studiilor, a concluzionat că o durată a somnului între 7 şi 9 ore pe noapte este ideală pentru adulţi.

Sursa foto: 123rf.com