Soluții naturiste pentru răceală și gripă

Deși medicii recomandă de obicei antibiotice, utilizarea în exces a acestora a condus în ultimii ani la apariția unor tulpini de viruși rezistenți la antibiotice care sunt foarte greu de neutralizat. Există însă diverse plante care pot trata aceste afecțiuni fără efecte secundare. Iată mai jos câteva dintre acestea:

Echinacea

Conform studiilor, echinacea are un puternic rol antioxidant care conduce la calmarea bronșitei cronice. Aceasta e o boală ce poate afecta grav plămânii și întregul sistem respirator. Consumă zilnic ceai de echinacea pentru reducerea inflamației, decongestionarea căilor nazale și calmarea tusei.

Ginko biloba

Există afecțiuni respiratori severe, cum ar fi astmul care pun probleme pe termen lung. Extractul de ginko biloba poate preveni, conform studiilor, atacurile de astm prin inhibirea unei anumite substanțe chimice declanșatoare din corp. Ginko biloba ușurează respirația și calmează tusea, reducând din efectele secundare neplăcute ale afecțiunilor respiratorii.

Oregano

Oregano conține uleiuri esențiale și alte substanțe care calmează simptomele afecțiunilor respiratorii. Acidul rozmarinic din oregano are un puternic efect antihistaminic (calmează alergiile și inflamația) și rol decongestionant. În plus, este un agent antibacterian foarte eficient. În acest mod, oregano contribuie la stoparea producției de mucus în exces și la distrugerea bacteriei responsabile de apariția infecției.

Lemnul dulce

Lemnul dulce reprezintă unul dintre cele mai eficiente remedii pentru prevenirea sau tratarea afecțiunilor respiratorii. Acesta are proprietăți antibacteriene, antivirale, expectorante, antiinflamatorii și calmante. Lemnul dulce conține saponine, niște substanțe care ajută la eliminarea mucusului, ușurând respirația. Substanțele antioxidante care se regăsesc în acesta reduc inflamația de la nivelul tractului respirator.

Există numeroase alte soluții naturiste pentru răceală și gripă pe care le poți aplica pentru a ține la distanță îmbolnăvirile în sezonul rece. Alege-o pe cea care ți se pare cea mai potrivită pentru tine sau combină mai multe dintre remediile prezentate mai sus.

Foto: Pixabay