Ultravioletele în exces nu previn infecţia, dar sigur ne distrug pielea, avertizează comunitatea medicală, conform Pro TV.

Ne putem infecta cu noul virus oricât de mult ne expunem la soare şi boala nu este ținută la distanţă de vremea călduroasă – spune clar Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Când suntem afară – fie la umbră, fie la soare, nu trebuie să ne atingem ochii, gura, nasul său limba cu mâinile neigienizate în prealabil.

În mucoasa orală, oculara şi în cea nazală, toţi avem receptori compatibili cu coronavirusul. Aşadar, indiferent de cât de puternic e soarele, probabilitatea de a ne îmbolnăvi este mare dacă punem mâna pe un obiect contaminat, apoi o ducem la ochi, la nas ori la gură.

“Ne trebuie puţine particule virale ca să ne infectam. Doza minimă virală infecțioasă este mică şi explică de fapt contagiozitatea foarte ridicată a virusului SARS CoV2”, explică pentru sursa citată Carmen Chifiriuc, din partea Facultății de Biologie.

Coronavirusul este acoperit cu o membrană, care poate fi atacată cu apă și săpun, alcool, clor sau cu apa oxigenată. Învelişul este sensibil şi la ultraviolete. Dar nu la soare.
Grigore Mihaescu, Facultatea de Biologie: “Razele ultraviolete emise de soare nu au intensitatea suficient de mare ca să îl netutralizeze, să îl inactiveze.”

În cazul lămpilor cu ultraviolet, vorbim despre radiaţii concentrate. Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne spune clar să nu ne expunem pielea la aceste dispozitive.

“Ultravioletele ne pot ajuta să sterilizăm aerul din încăperi, pentru că anumite lungimi de undă care fac parte din spectrul ultraviolet sunt folosite pentru efectul bactericid şi virucid, adică dezintegrează molecule din compoziţia bacteriilor şi sunt creditate ca şi efect virucid. Pentru că ne depăşesc puterea de apărare a învelişului cutanat şi pot să se soldeze cu arsuri solare, cataractă, cu fotoalergii”, explică și Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog.

Nici solarul nu ajută în prevenţia infecţiei cu noul virus.

Vezi și Cum îți cureți corect mașina în acestă perioadă. Uite la ce să ai mare grijă!

Citește și: