Zâmbetul nostru depinde în egală măsură şi de noi, nu doar de medicul stomatolog. Iar cu cât investim mai mult timp în sănătatea orală, cu atât ne vom bucura de dinţi sănătoşi  la o vârstă cât mai înaintată. De ce este atât de important să ne menținem sănătos smalțul dinților? Cum ne afectează deteriorarea acestuia? De ce facem carii și avem dinți sensibili? Sunt întrebări la care poți afla răspunsul în cele ce urmează.

Ce este smalțul dinților?

„Un element foarte important din structura dentară este smaltul dinților, stratul exterior, dur, ce acoperă coroana dintelui. Când dintele erupe în cavitatea bucală, celulele responsabile de formare a smaltului îşi pierd funcţionalitatea. De aceea smaltul nu poate fi regenerat dacă este distrus de procese carioase, eroziuni. În anumite situaţii, smaltul poate beneficia de depuneri pe suprafaţa sa. Dar aceste mici depuneri nu pot înlocui în totalitate pierderi semnificative de substanţă dura”, explica dr. Andra Custură, medic stomatolog Andra Smile.

Smaltul dentar este cunoscut ca fiind cea mai dura structura din organismul uman (mult mai dur decât osul). „În formă sa matura, smaltul conţine mai mult de 95% substanţă minerală, iar duritatea să conferă coroanei dintelui o înaltă rezistenta la zgârieturi, abraziune sau şlefuire”, afirma dr. Andra Custură.

Ce deteriorează smalțul dinților?

„Pe de-o parte acizii produşi de bacteriile din placă bacteriana depusă pe dinţi duc la scăderea pH-ului dintelui şi la demineralizarea smaltului. O uşoară demineralizare poate surveni de fiecare dată când mâncăm sau bem ceva acid. De asemenea, smaltul se poate sparge sau crăpa, de aceea trebuie să fim foarte atenţi, pentru că odată distrus smaltul, ne putem pierde foarte uşor dintele din cauza complicaţiilor ce pot apărea.”, atenţionează dr. Andra Custură. Un rol foarte important în producerea eroziunii dentare îl are consumul de băuturi acidulate, sucuri din fructe, citrice şi anumite alimente. „Băuturile acidulate conţin acid fosforic, fructele conţin acid citric şi acid malic, produsele fermentate conţin acid lactic, strugurii şi vinul conţin acid tartaric. Este important să consumaţi aceste alimente cu moderaţie şi doar în timpul meselor”, ne sfătuieşte dr. Custură. 

Dăunătoare pentru smalțul dinților poate fi mestecarea tabletelor de vitamina C. Nici gemul de fructe, muştarul, maioneză şi ketchup-ul nu sunt tocmai alegerile potrivite pentru sănătatea dinţilor, deaorece „alimentele cu un pH situat între 3,0 şi 4,0, precum produsele fermentate de diferite feluri, pot afecta smaltul, acesta fiind vulnerabil  faţă de flora acidogenă a cavităţii orale”, explica dr. Andra Custură.

Și bolile afectează smalțul dentar

Problemele digestive precum bulimia, care provoacă voma sau refluxuri acide pot afecta şi smaltul dinţilor, într-o anumită măsură, în funcţie de stadiul problemei.

În mod normal, saliva neutralizează acizii care provoacă eroziunea dentară, însă pot exista situaţii în care aceasta nu-şi mai poate îndeplini rolul de adjuvant. „Xerostomia, senzaţia de gura uscată, este un simptom care apare deseori în momentul în care nivelul salivei din gură scade uşor sesizabil sau chiar drastic. În acest caz, acizii rămân la nivelul gurii pentru o perioadă mai lungă de timp, afectând mai mult smaltul,favorizând apariţia eroziunilor şi cariilor.”, afirma dr. Andra Custură. 

Unele persoane au obiceiul de a-şi lovi şi frecă dinţii în timpul nopţii, fără a fi conştienţi de acest lucru. Acest obicei se numeşte bruxism nocturn. „Bruxismul este provocat de stres şi anxietate. Persoanele care suferă de această afecţiune îşi pot deteriora dintii. Frecatul dinţilor poate duce la tocirea smaltului, la expunerea dentinei şi astfel dintii devin sensibili”, a specificat dr. Andra Custură. De aceea trebuie să evităm să fim stresaţi pe perioada zilei, pentru că acest lucru ne afectează sănătatea, chiar şi atunci când dormim.

Ticuri şi obiceiuri periculoase pentru smalț

Nu folosi dinții pentru a deschide recipiente! Rişti să spargi sau crapi smaltul dinţilor. Obiceiuri precum roaderea unghiilor sau spargerea seminţelor pot avea efecte similare asupra smaltului. Cei care ronţăie cuburi de gheaţă sau bomboane au mari şanse să rămână atât fără smalt, cât şi fără dinţi.

Periajul prea dur sau incorect, de exemplu mişcările orizontale nu este aşa de bun precum ne am crede, din contră. Dacă te speli pe dinţi cu prea multă forţă îţi poţi distruge smalțul. Asta duce la sensibilitatea gingiilor şi dinţilor şi la apariţia diferitelor afecţiuni. „Cumpără o periuţă de dinţi cu perii moi sau medii şi periaza-ţi dinţii cu mişcări circulare. De asemenea, nu trebuie să-ţi periezi dintii cel puţin o oră după ce ai consumat alimente sau băuturi acide; atunci smaltul este mai moale. Imediat după consumul de astfel de alimente este indicată clătirea gurii cu apă de gură, abia după o oră să se efectueze periajul”, ne sfătuieşte dr. Andra Custură.

În ceea ce priveşte albirea dinţilor, este normal să-ţi doreşti dinţi mai albi şi să mergi la dentist pentru asta. Mai ales că, pe măsură ce îmbătrânim, dintii devin mai galbeni din cauza alimentelor. Însă, dacă exagerezi, vei afecta smaltul şi te vei alege cu surprize neplăcute, cum ar fi cariile. În timp, chiar şi produsele care conţin foarte puţine substanţe acide vor afecta dantură.

Pasta de dinţi nu este întotdeauna benefică. „Cele prea abrazive distrug smaltul, chiar dacă iniţial efectul este de albire. Orice pastă de dinţi pe poziţia 100 este abraziva. Peste 150 nu este indicată, iar peste 200 dăunează smaltului”, explica dr. Andra Custură.

Cel mai bine este să mergeţi la stomatolog pentru a vă consulta şi a vă oferi sfaturi în funcţie de problemele pe care le aveţi. Nu este indicat să folosiţi anumite produse doar pentru că aşa vedeţi la cei din jur, fiecare persoană are o anumită sensibilitate dentară, iar cel mai în măsură să vă ofere o părere avizată este medicul stomatolog.

Sursa foto: 123rf.com