Citește mai jos care sunt cele 10 posibile afecțiuni care se manifestă prin slăbirea bruscă în greutate!

10 boli care se manifestă prin slăbire bruscă în greutate

Hipertiroidismul – excesul de hormoni tiroidieni duce la accelerarea metabolismului, ceea ce favorizează aritmiile cardiace, tulburările digestive, dar și instalarea anxietății.

Diabetul – insulina este un hormon produs de corp care transformă zahărul din sânge în energie. În cazul diabetului, corpul nu produce sau nu folosește eficient insulină, așa că celulele rămân fără „combustibil” și încep să ardă grăsimi și mușchi, rezultând astfel scăderea în greutate. Pe lăngă asta, e posibil să-ți fie foarte sete, să fii mereu obosită, înfometată sau nevoită să mergi des la tolaetă pentru a urina.

Boala celiacă – constă în intoleranța organismului la gluten, o proteină greu de digerat care se găsește în special în grâu și alte cereale. Din greșeală, atunci când mănânci produse cu gluten, sistemul imunitar trimite anticorpi specifici în intestinul subțire, iar asta duce la distrugerea florei intestinale, care ajută la absorbția substanțelor nutritive din aliemnte. În timp, corpul nu mai asimilează vitamine, minerale, fibre și alte nutrimente benefice, astfel încât apare slăbirea bruscă în greutate, însoțită de simptome precum dureri de cap, mâncărimi pe piele, vezicule la nivelul limbii, articulații înțepenite etc.

Stresul – pierderea locului de muncă, despărțirea de partener, moartea unui membru din familie, toate pot fi surse de stres pentru sănătatea ta, care reacționează prin dezechilibre hormonale ce perturbă activitatea „hormonului foamei”, grelina, sau prin stări depresive ori anxioase.

Boala lupus – este o afecțiune autoimună în care corpul își atacă propriile țesuturi și organe, astfel încât și sistemul digestiv are de suferit. Prin urmare, organismului îi este greu să asimileze nutrimentele din mâncare, așa că se întâmplă frecvent să slăbești brusc, să obosești fără motiv sau să ai dureri de articulații din ce în ce mai des. De asemenea, un simptom specific al bolii lupus este o iritație în formă de fluture apărută pe față.

Boala Addison – în cazul acestei afecțiuni, glandele suprarenale nu produc cantități suficiente de hormoni, în special de cortizol. Asta poate duce la simptome precum senzație de greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, pierderea poftei de mâncare și scădere în greutate.

Cancer – chimioterapia, radioterapia și efectele lor adverse includ adesea stări de vomă, lipsa apetitului și slăbirea bruscă. Citostaticele pot accelera procesul de ardere a caloriilor sau pot diminua pofta de mâncare.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) – este o afecțiune cauzată de fumat, care îngreunează respirația și favorizează tusea cu expectorație. Câteva dintre simptomele acestei boli sunt incapacitatea de a face față efortului fizic și lipsa poftei de mâncare, ceea ce duce la scădere în greutate în scurt timp.

Boli de inimă – dacă inima nu poate pompa sânge și oxigen către restul organelor, inclusiv la nivelul stomacului, e posibil să apară dezechilibre în procesul de digestie. Astfel, există riscul să te simți sătul chiar dacă ai mâncat foarte puțin sau să te simți rău atunci când mănânci mai mult și să vomiți. Pentru ameliorarea simptomelor, ar fi bine să reduci cantitatea de sare și, desigur, să mergi periodic la medic pentru investigații amănunțite.

Demența – această tulburare psihică slăbește capacitatea de a memora și de a socializa, astfel încât se ajunge chiar și la episoade de amnezie. De exemplu, o persoană care suferă de demență uită adesea să mănânce sau chiar să înghită. Infecțiile cronice, dietele și medicamentele utilizate în tratamentul demenței pot, de asemenea, să accelereze procesul de slăbire.