În cele mai multe dintre cazuri, când slăbești fără să vrei, trebuie să iei măsuri. Scăderea bruscă în greutate reprezintă un semnal de alarmă. Și trebuie luat în seamă. Căci poate fi începutul unui drum anevoios. Este un semn că în organism se petrece ceva destul de grav. Iar dacă ai pierdut mai mult de 5 kg într-o lună, fără să-ți fi modificat nicicum stilul de viață, dă fuga la medic! Nu e normal să slăbești fără motiv.

Și-așa-i rău, și-așa nu-i bine…

…spune o vorbă din bătrâni. Care se potrivește perfect cu subiectul în discuție. Căci sănătatea înseamnă o greutate normală, încadrată între anumiți parametri, în funcție de sex, vârstă și înălțime. Ce e în plus sau în minus strică. Firește, mulți dintre noi ne bucurăm dacă ni se întâmplă să ne trezim mai supli, fără a depune niciun efort în acest sens. Numai că partea estetică a problemei nu coincide cu starea de sănătate optimă. Se prea poate să slăbim în perioade dificile, stresante, în care problemele ne copleșesc, cum sunt examenele, pierderea sau căutarea unui loc de muncă, aglomerarea zilnică a programului de la serviciu ori în situații fericite, înaintea căsătoriei sau a unui eveniment important din viață.

Acestea sunt momente trecătoare, ce pot fi recuperate, și care nu înseamnă neapărat motive de îngrijorare. Totuși, din punct de vedere medical, scăderea nefirească în greutate, adică pierderea mai multo kilograme într-un timp scurt, maschează o problemă de sănătate majoră. Iar când, pe lângă slăbire, se mai pot observa simptome precum paloarea și ascuțirea feței, cearcăne, aspect general prost, este neapărat nevoie de sfatul specialistului. Poate fi vorba despre multe boli, de la dereglări ale funcțiilor pancreasului sau ficatului până la cele mai sumbre suspiciuni privind anumite forme de cancer.

De ce ai putea să slăbești fără să vrei:

1.Marii consumatori de alcool și tutun sunt, în general, persoane cu o greutate corporală în limitele normale sau subponderale. Și asta pentru că un consum excesiv de alcool, vreme îndelungată, duce la scăderea imunității organismului și, implicit, la îmbolnăvire.

2.Perioada pubertății, a tranzitului de la copilărie la maturitate, duce, în special în cazul fetelor, la pierderi substanțiale în greutate, din cauza stresului fizic și psihic.

3.Paraziții intestinali sunt adesea asociați cu scăderea bruscă în greutate. Căci aceștia se hrănesc cu resursele organismului gazdă. Iar omul nu mai primește elementele nutritive din alimentație, motiv pentru care slăbește, își pierde vlaga, în ciuda faptului că pofta de mâncare crește.

4.Problemele gastro-intestinale

și, mai cu seamă, ulcerul gastric dau lipsa poftei de mâncare, stări de grață și balonare, care determină suferindul să nu mai mănânce. Prin urmare, slăbirea e o consecință firească.

5.Nici bronșita cronică sau tusea nu sunt străine de modificarea greutății corporale. Organismul devine slăbit, neputincios, obosit, din cauza sistemului imunitar afectat.

6.Diabetul zaharat, în fazele sale de debut, se manifestă și printr-o scădere bruscă în greutate. Și asta pentru că bolnavul are tendința de a bea foarte multe lichide, de a urina mult și foarte des, așa încât organismul se curăță de multe toxine și de zahărul din sânge.

7.Tumorile maligne taie pofta de mâncare, slăbesc organismul în totalitate, dau stări febrile și de oboseală. Așa se face că cei dignosticați cu așa ceva se topesc pur și simplu pe picioare, iar șansele de recuperare sunt mai reduse.

8.Și anumite tulburări psihice sau boli infecțioase pot determina scăderea în greutate, însă numai un specialist poate confirma diagnosticul.

Sursa foto: pixabay.com