Cum afectează viața sindromul ovarului polichistic

dr.Teodorescu

Dr. Claudia Elena Teodorescu

”Sindromul ovarului polichistic (SOP) se manifestă printr-un dezechilibru hormonal ridicat: organismul produce hormoni masculini în exces, iar raportul LH/ FSH este anormal de mare. LH (hormonul luteinizant) și FSH (hormonul foliculostimulant) sunt hormoni gonadotropi femini cu un rol esențial în reglarea ciclului menstrual și în evoluția normală a procesului de reproducere. În cazul SOP, eliberarea ovulelor de către ovare (ovulația) se produce mai rar decât în mod normal sau ovarele nu mai eliberează ovule (anovulație). În absența ovulației, ciclul menstrual este neregulat sau absent.”, explică Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică, doctor în științe medicale, Donna Medical Center. Cauzele sindromului nu sunt cunoscute, dar cercetătorii au ajuns la concluzia că există o serie de factori care ar favoriza apariția acestei afecțiuni: nivelul ridicat de insulină, hormonul luteinizant care stimulează ovarele să producă și testosteron pe lângă insulină, moștenirea genetică și greutatea.

Semne și simptome în sindromul ovarului polichistic

O serie de semne și simptome, cu diferite grade de severitate, legate de sistemul reproducator precum si functiile endocrine si metabolice, sunt prezente la dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice. Semnele de inceput, care ar trebui sa te trimita la un control de specialitate, sunt constituite de tulburarea vizibila a menstruatiei: numar redus de cicluri menstruale pe an sau chiar absenta acestora pe o perioada lunga de timp (amenoree).  De asemenea, durerile pelviene la mentruatie se accentueaza.  Un alt simptom prezent este reprezentat de cresterea pilozitatii in zone precum fata, piept, abdomen, spate, degete (hirsutism), cauzata de cresterea nivelului de hormoni masculini. O incidenta crescuta o au si simptome precum dezvoltarea acneei, pielea grasa, matreatacresterea in greutate si chiar obezitatea.

Diagnosticul contează!

Netratat la timp, SOP poate duce la infertilitate. Care apare ca rezultat al absentei ovulatiei. Exista insa cazuri in care femeile afectate de acest sindrom pot ramane insarcinate. Situatie in care este nevoie de monitorizare continua din partea medicului specialist. Deoarece ele se supun in continuare altor riscuri, precum avortul spontan si diabetul  gestational (din cauza nivelului ridicat de insulina).

Raportul crescut dintre estrogen si progesteron din organism, care apare si in cazul ovarelor polichistice, este factorul de risc cel mai frecvent de aparitie a cancerului endometrial. Acesta se manifesta prin inmultirea necontrolata a celulelor de la nivelul endometrului (mucoasa uterina). Descoperit la timp, are o rata de vindecare de 90%.  De asemenea, SOP creste riscul de hipercolesteromie, hipertensiune arteriala, apnee in somn, boli cardiovasculare si diabet (1 din 10 femei este diagnosticata cu diabet de tip 2 inainte de 40 ani).

Adesea simptomele par sa nu aiba legatura unele cu altele. De aceea controlul medical va include si  un examen pelvian. Îin timpul caruia ginecologul va fi capabil sa simta chisturile care ar putea fi pe ovare. Odata ce acestea au fost identificate, o ecografie transvaginala va fi efectuata pentru a ajuta medicul sa  puna diagnosticul corect. In acest sens, se vor efectua si analize hormonale (testosteron liber, LH, FSH etc).

Așa afli ce ai

„Ecografia transvaginala este esentiala in depistarea SOP. Deoarece depisteaza cresterea in volum a ovarelor, aparitia microchisturilor (numeroase si cu diametrul sub 10mm) dispuse la periferia ovarului (aspect de “margele insirate”), absenta foliculilor maturi la mijlocul ciclului menstrual, cat si modificari ale tesuturilor, precum hiperplazia endometriala.”, explică  Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Scopul tratamentului se concentreaza pe doua aspecte: ameliorarea simptomelor si prevenirea sau minimalizarea complicatiilor de durata, care pot sa apara la varsta adulta. De cele mai multe ori, tratamentul pentru  controlarea simptomelor este medicamentos. Ca solutie alternativa, preferata in cazurile mai complexe, medicul poate recomanda si tratamentul chirurgical.

Acesta consta in interventii laparoscopice speciale. Procedura chirurgicala ce foloseste un tub subtire, luminat, numit laparoscop, ce este introdus in abdomen printr-o mica incizie la nivelul peretelui abdominal. Și este folosita pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne. In timpul laparoscopiei, se va apela la indepartarea chisturilor ovariene prin ablatie, cu laser (drilling ovarian). Sau prin electrocauterizare (diatermia ovariana).

Pentru femeile care isi doresc sa ramana insarcinate, dar sufera de anovulatie cronica ca rezultat al SOP, iar tratamentul medicamentos nu a avut succes, singura optiune de a avea un copil ramane de cele mai multe ori fertilizarea in vitro.

Sursă foto: Pentruea.md