CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Când circumferința taliei depășește 80 cm la femei și 95 cm la bărbați, este un semnal de alarmă. „Colăceii” nu sunt doar obstacole în achiziționarea perechii favorite de blugi sau a rochiei mulate la care visezi de mult. Fiecare centimetru de grăsime depus în regiunea abdominală ne aduce cu un pas mai aproape de îmbolnăvire. Și nu ne pândesc orice fel de boli, ci unele cronice, fatale chiar.

Ce este sindromul metabolic

Dislipidemia, adică nivelul crescut al trigliceridelor și scăzut al HDL colesterolului, hipertensiunea și rezistența la insulină sunt trei mari semnale de alarmă. Și asta pentru că, netratat la timp, acest „trio formidabil” declanșează un lung șir de probleme grave de sănătate. Mai ales dacă se combină cu intoleranța la glucoză. Specialiștii îi spun sindromul metabolic sau sindrom X metabolic. Îi caracterizează pe cei care ignoră kilogramele în plus, cu un stil de viață haotic, sedentar. Din cauza rezistenței la insulină, persoanele care au sindromul metabolic riscă decesul prin boli cardiovasculare.

Un prim criteriu în suspectarea afecțiunii este excesul de grăsime în regiunea abdominală. Așadar, cu cât burta e mai mare, cu atât cresc și riscurile. Diabetul, cardiopatia ischemică, atacul vascular, bolile renale sunt numai câteva dintre consecințe. În ultimii ani, sindromul de ovar polichistic la femei și steatoza hepatică nonalcoolică la bărbați le atrag atenția specialiștilor ca fiind potențiale cauze asociate cu sindromul metabolic. În plus, se știe că cei cu o greutate peste limite sunt predispuși la un nivel crescut al trigliceridelor, fapt ce conduce la infarct sau accident vascular cerebral.

Se tratează?

Statisticile arată că peste jumătate din populația României este formată din persoane supraponderale și obeze. Dintre obezi, 20% au deja diabet, iar 39% hipertensiune arterială. Majoritatea celor care au de suferit sunt femei. Diabetul de tip 2 este una dintre cele mai răspândite boli cronice ce afectează întregul metabolism. Iar principalele lui cauze sunt obezitatea, stresul și sedentarismul. Concluzia? Schimbarea radicală a regimului alimentar și de viață, precum și mișcarea în aer liber pot face minuni. Însă, acolo unde indicele de masă corporală (IMC) este foarte ridicat, intervin specialiștii. Chirurgia metabolică este cea mai eficientă pentru tratarea bolilor metabolice și a obezității. Cu ajutorul acesteia, pentru 80% dintre pacienți, diabetul a fost adus în remisie. Pe plan mondial, s-a dovedit deja că o soluție eficientă pentru tratarea diabeticilor atât din punct de vedere medical cât și financiar este chirurgia metabolică, metodă la care astăzi pot apela și românii.”

Și viața sexuală are de suferit

Nu degeaba i se mai spune în popor burții „monumentul ridicat în cinstea eroului căzut”.  „În cele mai multe cazuri, disfuncția erectilă este asociată cu excesul de grăsime abdominala, bolile cardiovasculare și diabetul zaharat de tip 2, toate acestea caracterizând o stare cunoscută în prezent sub numele de sindrom metabolic. Bărbații cu IMC mai mare de 28,7 sunt mai predispusi la disfuncția erectilă, față de cei cu IMC normal.

Așa cum arteroscleroza, la nivelul vaselor coronariene, poate provoca infarct miocardic, la fel poate afecta micile vase de sânge care duc la organele genitale. Afectarea acestora poate face ca disfuncția erectilă să fie una dintre primele manifestări ale bolii arterosclerotice. Conform cercetărilor, pierderea în greutate ca urmare a dietei sau a chirurgiei bariatrice, este asociată cu îmbunătățiri ale funcției sexuale pentru o treime dintre bărbații obezi care suferă de impotență.”, spune dr. Șerban Vasile, medic primar chirurg, Spitalul Sf. Constantin din Brașov.

Cât de mult rău face zahărul?

Sindromul metabolic este primul pas către diabet. Și multă lume e convinsă că un consum de dulciuri din zahăr este cauza principală. Însă, Danièle Gerkens, jurnalistă specializată pe sănătate la ediţia franceză a revistei Elle, a făcut un experiment personal. Și, vreme de un an, nu a consumat deloc zahăr. Despre beneficiile psihice și fizice ale acestui experiment a scris în cartea „Zéro sucre”,  tradusă în limba română „Zahărul, mai periculos decât cocaina?”, la editura Philobia. Suntem, în parte, ceea ce mâncăm. La fel cum suntem ceea ce facem şi ceea ce simţim, componenta alimentară având însă un rol esenţial pentru sănătate. Iar zahărul nu poate fi tratat ca un element aparte. Căci se găsește peste tot în alimentație. E disponibil oriunde şi oricând, sub forma produselor dulci, dar şi a celor sărate.

Printre concluziile autoarei se numără și aceea că zahărul nu este o otravă, așa cum spun unii. Importantă e cantitatea consumată. Căci multă vreme zahărul a fost un condiment, o mirodenie rară și scumpă, utilizată cu măsură. Și așa trebuia să și rămână. „După părerea mea, zahărul ar trebui să‑și părăsească locul de aliment sau de ingredient de bază în alimentația noastră. Și să se alăture marii familii a condimentelor. La fel ca vanilia sau ca mirodeniile, zahărul ar trebui consumat în cantitate mai mică și mult mai rar. Pentru noi, oamenii, zahărul înseamnă viață. Dar prea mult zahăr nu mai înseamnă acea viață pe care vrem s‑o trăim. Prea mult zahăr echivalează cu riscul de a trăi o „sub‑viață“, bolnavi și slăbiți.”, spune Danièle Gerkens.

Ce înseamnă să fii „slow sugar“?

„Pe viitor, după ce am fost „no sugar“, cred că o să devin „slow sugar“. Înseamnă să eviți la maximum produsele industriale sărate și dulci care conțin mult zahăr, dulciurile… Înseamnă să preferi, din când în când, un pic de zahăr bine „lucrat“ (o prăjitură bună, o bucată de ciocolată excelentă). Înseamnă să consumi zahăr cu discernământ, adică o dată sau de două ori pe săptămână, dar să o faci cu plăcere. Înseamnă să reașezi zahărul pe locul ocupat de el în copilăria mea, acela de raritate apreciată. Și înseamnă să fii liber de a‑l savura pe deplin.”, adaugă autoarea cărții „Zahărul, mai periculos decât cocaina?”.

Sursa foto: Shutterstock