Sindromul de ovar polichistic (SOP) este o afecțiune de care suferă 1 din 10 femei între 20 și 40 de ani. Este o tulburare endocrină gravă, care necesită tratament adecvat în timp util. Reprezintă și cel mai frecvent motiv pentru apariția hirsutismului. Netratat corespunzător, poate cauza, în timp, apariția unui risc crescut de diabet sau boli de inimă și chiar infertilitate.

Chisturile ovariene nu înseamnă SOP

Cauzele sindromului nu sunt cunoscute, dar cercetatorii au ajuns la concluzia că există o serie de factori care ar favoriza apariția acestei afecțiuni, cum ar fi nivelul ridicat de insulină, hormonul luteinizant, greutatea și moștenirea genetică. Spre deosebire de chisturile obișnuite, în cazul SOP, foliculii sub-dezvoltați se adună în ovare. Ovulele din acești foliculi nu se maturizează și, prin urmare, nu are loc menstruația. O caracteristică esențială a sindromului este rezistența la insulină. Asta înseamnă că celulele nu mai răspund la acțiunea acestui hormon. Semnele de început, care ar trebui să te trimită la un control de specialitate, sunt: dereglările menstruale repetate, adică numărul redus de cicluri menstruale pe an sau chiar absența acestora pe o perioadă lungă de timp. De asemenea, se accentuează durerile pelvine la menstruație, apare părul nedorit pe față, piept, abdomen, spate sau chiar pe degete și pot apărea neplăceri precum acneea, pielea grasă, mătreața, creșterea în greutate.

Tratează-te la timp!

Netratat în timp util, SOP poate duce la infertilitate. Sunt și cazuri în care femeile pot rămâne însărcinate, însă există risc de avort spontan, diabet gestațional, de naștere prematură și e nevoie de monitorizare permanentă pe parcursul sarcinii. Raportul crescut dintre estrogen și progesteron care apare în SOP este și cel mai frecvent factor de risc de apariție a cancerului endometrial. SOP crește și riscul de hipercolesteromie, hipertensiune arterială, apnee în somn, boli cardiovasculare și diabet. Adesea, simptomele par să nu aibă legătură unele cu altele, așa că diagnosticul corect este crucial pentru un tratament eficient. Pe lângă ecografia transvaginală, se impun teste hormonale. În unele cazuri, se recomandă tratamentul chirurgical, dar acesta se efectuează laparoscopic, fără riscuri.

Ai nevoie de diagnostic corect

SOP se manifestă printr-un dezechilibru hormonal ridicat. Organismul produce hormoni masculini în exces. Eliberarea ovulelor de către ovare (ovulația) se produce mai rar decât în mod normal sau ovarele nu mai eliberează deloc ovule (anovulație). În absența ovulației, ciclul menstrual este neregulat sau absent. Ecografia transvaginală este esențială, deoarece depistează creșterea în volum a ovarelor, apariția microchisturilor (numeroase și cu diametrul sub 10 mm) dispuse la periferia ovarului (aspect de “mărgele înșirate”), absența foliculilor maturi la mijlocul ciclului menstrual, cât și modificări ale țesuturilor, precum hiperplazia endometrială.”, spune Dr. Elena Claudia Teodorescu, specialist radiologie și imagistică. Îți poți face cel mai frumos cadou de Mărțișor sau de Ziua Femeii, programându-te la o consultație ecografică transvaginală sau la sân, în luna martie, și primești în dar de la Donna Medical Center un test Babeș Papanicolau gratuit.

Sursa foto: aww.com.au