Sindromul Burnout sau arderea emoțională – un pericol pentru angajați!

Numit și „ardere emoțională”, Sindromul Burnout constă în epuizarea fizică, emoțională și mentală a individului supus unor situații stresante. În aceste condiții, individul pierde atât motivația profesională, cât și interesul pentru nevoile personale, fapt ce îi poate afecta viața socială. „Situațiile de stres de la locul de muncă pot afecta atât viața personală a individului, cât și capacitatea de a lua decizii sau de a relaționa cu colegii de muncă. În cazurile mai puțin fericite, o persoană poate ajunge în stări de surmenaj psihic sau chiar deces.”, spune Ligia Moise, psiholog. Ca să nu ajungi pe calea fără de întoarcere, este foarte important să iei măsuri dacă începi să vezi fiecare zi în tonuri de gri, să crezi că orice ai face nu este suficient de bun în ochii celorlalți, să consideri sarcinile pe care le ai de îndeplinit plictisitoare, obositoare, să simți că nu-ți mai ajunge timpul pentru tine, să te simți fără vlagă și fără chef din ce în ce mai des.

Oboseală cronică, depresie sau stres?

Arderea emoțională se produce lent, treptat, pentru ca, la un moment dat, să explodeze. Numai un specialist poate face diferența între trăirile noastre. Căci sindromul de burnout înglobează simptomele extrem de asemănătoare ale stresului prelungit, oboselii cronice și ale depresiei. De fapt, este un amlagam format din toate acestea, provocat de suprasolicitarea nervoasă în îndeplinirea îndatoririlor zilnice, atât la locul de muncă, precum și acasă.  Cu alte cuvinte, cel care ajunge să sufere de burnout nu mai este capabil să lupte, să meargă mai departe, nici dacă și-ar mai dori, deși starea în care se ajunge duce mai degrabă la dorința de a abandona totul. Dispare orice motivație, iar creierul refuză să se mai concentreze.

Ce e de făcut?

S-a observat că persoanele bine organizate, care știu să delege responsabilități, sigure pe ele, care respectă stilul de viață sănătos nu ajung să sufere de burnout. Și asta pentru că aceste persoane își fac mereu timp pentru micile lor plăceri, pentru a respecta orele de masă în afara locului de muncă, pentru a asculta muzica preferată, pentru a practica un sport sau pentru a ieși pur și simplu la o plimbare. Tot aceste persoane dorm suficiente ore pe noapte și știu să spună „nu” sau să ceară ajutor atunci când este nevoie. Dacă observi că mediul sau stilul de viață actual este cel care te distruge emoțional și, implicit, fizic, mai bine renunță la ele. Nu îți permiți să schimbi locul de muncă? Atunci nu te sacrifica pe altarul lui, căci nu-ți va ridica nimeni statuie! Socializează mai mult și acordă-ți mai mult timp. Chiar dacă ți se pare imposibil de realizat, poți să-ți faci o listă a priorităților zilnice, un orar de la care să nu te abați, poți cere ajutorul altora. Ia-ți un mic concediu și rupe-te total de tot ceea ce te leagă de muncă.

Cu o pregătire mixtă, medicală și umanistă, psihologul Ligia Moise, împreună cu specialistul în comunicare Marian Enache, au găsit o modalitate de a elimina emoțiile negative, atât de dezavantajoase la birou, în întâlniri de afaceri, cât și în alte contexte sociale. Prin „Managementul emoțiilor în context socio-profesional”, cei doi traineri abordează o suită de exerciții și scurte expuneri, alternate cu sesiuni de discuții și feedback ad-hoc. Acestea îi ajută pe participanți să-și controleze emoțiile negative și, implicit, să crească productivitatea la birou.

Sursa foto: Flickr.com